MISTERIOZNA SMRT: Dunav je izbacio tijelo odgovornog za pokolj u Borovom Selu

Foto: Screenshot

Prije 31 godinu Vukašin Šoškočanin odredio je sudbinu dvanaestorice hrvatskih heroja. Do danas nije u potpunosti razjašnjeno kako je okončan njegov život. Dunav je 13 dana nakon pokolja izbacio njegovo beživotno tijelo.

Mada je obznanjeno da se posada pretovarenog bugarskog broda koji se prevrnuo u Dunavu uspjela spasiti te da je Šoškočanin, koji se nalazio na njemu, jedina žrtva te nesreće – službena Srbija to nikada nije prihvatila.

Iako su teorije o načinu na koji je Šoškočanin umro postavljene na “klimavim nogama”, izjave koje je dano nakon masakra u Borovu selu sasvim su pouzdane. On je između ostaloga rekao kako se na dan pokolja čuo s upravnikom stanice javne sigurnosti u Vukovaru te da će mu dati kompletan izvještaj u vezi s dvoje uhićenih policajaca u selu. Nakon toga je ustvrdio kako je izvršen brutalan napad na selo bez upozorenja “kakav se pamti samo u povijesti koja je ostala iza nas, u povijesti endehazije.”

Šoškočanina je Srbija proglasila herojem i žrtvom “hrvatskog snajperiste”, a njegov veliki mauzolej na groblju Borova Sela i dalje je trn u oku većine Hrvata, a posebno obiteljima žrtava. Iako hrvatske vlasti ime vođe krvoprolića u Borovu Selu često spominju i to u kontekstu micanja njegova spomenika, to se do danas nije dogodilo. Aktualnom premijeru takav stav je zamjerio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Nakon pet godina vladanja spomenuo se Plenković i spomenika Šoškočaninu. Ali opet ne u namjeri da pokrene njegovo uklanjanje, prije će biti da osnuje još jedno povjerenstvo koje će na koncu utvrditi kako se i mauzolej neplivača Šoškočanina tamo iznimno može koristiti u komemorativne svrhe’”, objavio je na društvenoj mreži u jednom od svojih obračuna s Andrejom Plenkovićem.Facebook Comments

Loading...
DIJELI