MILANOVIĆ ODAO POČAST BRANITELJIMA: ‘Povezuje nas zajednički duh, katkada i sveti duh!’

Foto: Marko Beljan/ Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na bilježavanju 30. obljetnice početka vojne akcije Orkan te je odao počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja Trokut-Novska.

“Kao da se diže ova jutarnja magla, zastor, koji je mnogima bio pred očima zadnjih dvadeset godine. A stvari koje danas govorimo, govorimo zbog naših sinova i kćeri, zbog unuka, da se ne zaboravi uloga i važnost hrvatskih branitelja. I da se pošalje poruka: Hrvatska vas zaboraviti neće, ne može, ne smije. Bila bi prokleta pred poviješću i vlastitom dušom da to učini”, poručio je Milanović.

Govoreći o akciji kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije Milanović je istaknuo nedostatak opreme i veliki broj poginulih hrvatskih branitelja.


Dodao je kako je akcija započela dan nakon što je u Delnicama u hrvatsko vlasništvo vraćena do tada najveća količina oprema i streljiva.

‘Hrvatska vas zaboraviti neće’

“Ono veliko gradimo sami. U Europskoj uniji smo, borimo se s problemima koji su neusporedivo manji i jednostavniji od onoga što je jedna, ne tako velika grupa mladih ljudi prije trideset godina morala učiniti za Hrvatsku. Naše današnje brige su sitna smetnja u odnosu na ono što je bilo prije trideset godina” rekao je Milanović te dodao:“Kako će biti za trideset godina, hoćemo li vas se sjećati? To je pitanje duga časti hrvatskog naroda, hrvatske nacije i svega onoga što nas povezuje. Jer ne povezuje nas ni krv, ni tlo, ni nužno zajednička prošlost. Povezuje nas zajednički duh, taj duh nikada ni u najtežim trenucima nije bio zloduh nego dobri duh, katkada i sveti duh. Hrvatska vas zaboraviti neće, bili ste domovini vjerni i da domovini ostajemo vjerni”, zaključio je predsjednik Milanović.

Video s najemotivnijim isječkom govora, podijelio je novinar N1 Ivan Hrstić na Twitteru te dodao kako je Trokut kod Novske mjesto gdje je premještena i jasenovačka ploča poginulim HOS-ovcima. Milanovićeve riječi sveti duh, ironično ili ne, obrnuo je u “Duh Sveti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI