METAK U LEĐA MIRA BAREŠIĆA: Ubojstvo legendarnog migranta i branitelja još uvijek je po velom misterija

Na današnji dan 1991. godine u diverzantskoj akciji u zadarskom zaleđu ubijen je legendarni hrvatski domoljub Miro Barešić.

Nerazjašnjena Barešićeva smrt čije okolnosti do danas nisu utvrđene, i dalje zaokuplja pažnju hrvatske javnosti.

Dugogodišnje tvrdnje kako su Barešića, kao i Blaža Kraljevića, Antu Paradžika te Ludviga Pavlovića “ubili pripadnici hrvatske Udbe” koji nisu željeli da te legende hrvatske emigracije nakon rata preuzmu važne funkcije u državi zajedno s ostalim časnim hrvatskim braniteljima koji su danas na marginama društva, uvijek se iznova aktualiziraju.


Pod imenom Božidar Smotalić, Barešić se iz Paragvaja 12. srpnja 1991. vratio se u Hrvatsku. Po dolasku u Hrvatsku uzima novo ime – Marko Marić. Susreo se s drugim hrvatskim emigrantima i pridružio ZNG-u, te počeo planirati vojne akcije. Poginuo je 31. srpnja 1991. u jednoj od prvih akcija na području Zadarske županije samo tri tjedna nakon dolaska u Hrvatsku.

Posljednja formalna istraga o pogibiji Mire Barešića pokrenulo je Državno odvjetništvo 2012. Šibenčanin Stipe Jukić je sa suborcem Marijom Barišićem nedavno objavio knjigu „Hrvatski vojnik Miro Barešić nije ubijen u okršaju sa Srbina nego je likvidiran u smišljenoj zavjeri“.Jukić je tada tvrdio da Barešića nisu ubili Srbi, nego su ga ubili “oni koji neprestano vladaju Hrvatskom još od vremena Jugoslavije.”

Nakon pogibije, Barešić je pokopan na zagrebačkom groblju Miroševac pod imenom Ante Katić. To je, navodno, učinjeno kako Mirini suborci ne bi izgubili moral. Njegovi posmrtni ostatci 26. lipnja 1992. premješteni su u grob u Aleji branitelja na Mirogoju te je posthumno promaknut u čin bojnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI