LEGENDARNI PRELET MIG-OM RUDOLFA PERIŠINA: ‘Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate’

Foto: Dražen Krajcar

Vijest o hrabrom pothvatu hrvatskog pilota Rudolfa Perišina koji je prije 30 godina izveo pravi pothvat jer je avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA i preletio u Klagenfurt, obišla je svijet.

Mediji su objavili njegovu rečenicu “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate”. Tada je postao jedan od najvećih heroja Domovinskoga rata.

Na 30. obljetnicu Perešinovog preleta borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju, predsjednik Vlade Andrej Plenković primit će Ljerku Perešin, suprugu legendarnog pilota.


Tko je bio Rudolf Perešin? Rođen je u Gornjoj Stubici, a odrastao je u Ivanić Gradu. Četiri dana nakon preleta vratio se u Hrvatsku i priključio Zboru narodne garde te sudjelovao u stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Poginuo je na borbenom zadatku u akciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine. Ni nakon toliko godina, sjećanje na njega ne blijedi.

Brojni branitelji se sjećaju njegova legendarnog preleta, a nikada neće zaboraviti što im je značila Perešinova odluka. I danas je on uzor, posebno kolegama pilotima.Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin 25. listopada 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu.

Taj se avion nalazi u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. No, tamo neće ostati jer je u planu njegov premještaj u budući Hrvatski vojni muzej.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI