KRVAVO SAJMIŠTE 31. GODINU POSLIJE: Miro Bulj i delegacija alkarskog grada na obljetnici stradanja

Foto: Goran Mehkek

Točno prije 31 godinu, 14. rujna 1991. godine nakon žestokih napada pao je jedan dio obrambenih crta koje su držali hrvatski branitelji Sajmišta. U taj prostor upali su četnici i JNA te ubili dvanaest hrvatskih branitelja i civila koje su potom bacili u bunar.

Krvoproliće se nastavilo i 15. rujna, sve dok branitelji nisu stabilizirali prve crte obrane, a uslijed svakodnevnih granatiranja izginula je gotovo cijela mladost Sajmišta, a mnogi hrvatski branitelji završili su u koncentracijskim logorima po Srbiji. Nakon toga veliki je broj hrvatskih branitelja i civila odveden u nepoznatom pravcu, a njihova sudbina ni danas nije poznata. Za zlodjela nitko dosad nije odgovarao.

Danas je to mjesto obilježeno kao jedna od bezbroj masovnih grobnica razbacanih po cijeloj Hrvatskoj na kojem će se položiti cvijeće, zapaliti svijeće i izmoliti molitva za sve nestale, poginule i umrle branitelje.

Iako nema cjelovitog popisa stradalih na Sajmištu, u samo dvije ulice, tadašnje Augusta Cesarca i Ulice Sajmište, zvjerski je ubijeno tridesetak civila. Ukupno, u tome je razdoblju ubijeno 87 osoba koje su imale prebivalište na Sajmištu, među njima 12 bračnih parova, među kojima su samo neki supružnici Dugan, Sučić, Martinović itd.

Prema iskazima svjedoka, između 15. i 17. rujna, na adresi Sajmište 146, u neposrednoj blizini Veleprometa, na kućnom pragu, ubijen je i civil Danko Zeljko. Umotan u plahtu, sahranjen je u vlastitom dvorištu, a tijekom okupacije, njegovo tijelo premješteno je u masovnu grobnicu na Novom groblju.Dio ubijenih pronađen je u masovnoj grobnici u Novoj ulici, na kućnom broju 28, gdje su bili ubačeni u bunar dubok 15 metara.

A u obilježavanju stradanja  Sajmišta, a na poziv Udruge hrvatskih branitelja Sajmište Vukovar, sudjelovat se kao i prošle godine delegacija Grada Sinja  u kojoj su gradonačelnik Miro Bulj i Željko Poljak.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI