KAKO JE FIĆO POSTAO STRAH I TREPET: ‘Od te noći srpski tenkovi više nisu izlazili iz vojarne’

Foto: Michael Misch

Njemački dragovoljac Domovinskog rata Michael Misch prisjetio se trenutka kada je Fiat 500 igrao jednu od glavnih uloga u obrani.

Prvom prigodom doznali smo o kamufliranom fićeku koji je imao zadatak psihološki djelovati na srpske tenkovi koji su bili konstantna prijetnja selu Gornje Mekušje. U tom trenutku, ispričao je,  HV nije imala dovoljno opreme da zaštiti selo i zaustavi ovu vrstu opasnosti, ugrožavajući crtu obrane, pa se Misch nečemu dosjetio:

“Do tada smo Fiću koristili za neke logističke stvari i već je na sebi imao kamuflažni dizajn. No, onda smo skinuli kompletan auspuh i tada je Fićo ispuštao užasno glasan zvuk, kao glavni borbeni tenk. Vozili smo ga noću po cijelom Mekušju i okolnim poljima. Zvučalo je kao da smo vozili nekoliko tenkova po svojoj obrambenoj liniji, čekajući da njihovi tenkovi napuste vojarnu. Od te noći srpski tenkovi više nisu izlazili iz vojarne, a život na prvoj liniji Gornjeg Mekušja postao je puno sigurniji.”

No, kaže naš sugovornik, to nije bila jedina prigoda za pretvaranje fićeka u “strah i trepet. Ovo malo, do zuba naoružano vozilo dobro je iskorišteno 1991. i 1992. u operaciji na Papuku u Brenešcima.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI