IZ KUĆE IZVUKLI CIVILE TE IH POBILI: Podignuta je optužnica protiv zapovjednika Teritorijalne obrane Glina!

Foto: Screenshot YT/Ilustracija

Pred zagrebačkim Županijskim sudom u srijedu je podignuta optužnica protiv 59-godišnjeg državljanina Srbije zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u Gornjoj Bučici kod Gline u studenom 1991. godine, priopćeno je na internetskim stranicama DORH-a.

Okrivljenik (1962.) je, navodi se, nedostupan hrvatskom pravosuđu i nalazi se u Srbiji, a optužnica ga tereti da je u prvoj polovici studenog 1991. u Gornjoj Bučici kao zapovjednik voda tadašnje Teritorijalne obrane Glina, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije i nije poduzeo ništa da spriječi ubijanje civilnog stanovništva.

Tereti se da je kao zapovjednik jedinice kojom je zapovijedao bio svjestan činjenice da su pojedini pripadnici bili većinu vremena pod jakim utjecajem alkohola, naoružani vatrenim oružjem i skloni pljački napuštene imovine.


Iako je bio dužan spriječiti daljnji napad na imovinu i tjelesni integritet prisutnih civila, posebno nakon što su hrvatski civili uz prijetnju oružjem izvedeni iz svojih kuća, okrivljenik nije poduzeo ništa da zaustavi i spriječi nasilno postupanje.

Konkretno, tužiteljstvo precizira kako je nekolicina pripadnika jedinice kojom je zapovijedao okrivljeni 59-godišnjak zatražila od hrvatskih civila da im predaju svoje poljoprivredne strojeve, a kad je jedan hrvatski državljanin to odbio učiniti, pripadnici (danas pokojni) oružanih formacija tzv. SAO Krajine su, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima te jedinice, odlučili usmrtiti više hrvatskih civila pa su ih nasilno izveli iz njihovih kuća kako bi ih ubili.Zbog toga što optuženi nije poduzeo ništa kako bi spriječio zločin, pripadnici jedinice kojom je zapovijedao su iz njihovih kuća izveli dvojicu muškaraca i dvije žene, hrvatske civile, koje su odveli na skrovito mjesto gdje su ih usmrtili hicima iz vatrenog oružja.

Najbolji poznavatelj ratnih prilika na području Banovine, umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan, kaže kako je jako teško odgovoriti na pitanje o kojem je zapovjedniku riječ:

“U optužnici su navedene samo četiri žrtve, no na tom području bilo ih je znatno, znatno više. No, obzirom da su Srbi prilikom izbijanja na Kupu i nakon zauzimanja Gline bili razasuti, dogodili su se brojni, pojedinačni zločini, pa je sada teško znati o kojem je zapovjedniku riječ”, kazao je Orkan.

Dodao je kako je na spomen obilježju u Gornjoj Bučici uklesano najmanje 50 imena žrtava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI