INCIDENT U ORAŠJU! HOS-ovcima zabranjeno prisustvovanje misi!

Foto: Hvidra Ravne Brčko

Slavna 106. brigada HVO-a Orašje ovoga je vikenda obilježila 30. obljetnicu osnutka. Vijence su položila mnoga izaslanstva i udruge, a među uzvanicima je bio i predstavnik Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Obilježavanje je započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u “Polju” Vidovice kraj Spomen obilježja za poginule branitelje iz Republike Hrvatske, a među udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata pojavili su se i bivši pripadnici HOS postrojbe koji su ratovali na tom području, a koji su došli kako bi odali počast legendarnoj, bratskoj brigadi i poginulim suboracima.

Nisu ih pustili u crkvu

Može se reći da je obilježavanje proteklo idilično, do trenutka ulaska u crkvu Bl. Alojzija Stepinca u Orašju na kojoj je služena misa za poginule:

“Na izlasku, vidio sam pripadnike HOS-a kako vani stoje, pa sam se raspitao zašto nisu bili nazočni na misi. Odgovoreno mi je da ih ‘nisu pustili u crkvu'”, kazao nam je Franc Blažević, predsjednik Udruge HVIDRA Ravne Brčko.



“Nije mi bilo jasno zbog čega, jer nije bilo nikakvog incidenta, nije bilo nikakvih neprimjerenih uzvika niti ičega zbog čega bi im zabranili ulazak. Pored je odmah bila policija koja bi sigurno reagirala da se dogodilo nešto neprilično. Bilo mi je strašno neugodno jer je riječ o ljudima koji su nam za vrijeme rata vrijedili više od suhog zlata i koji su nam pomogli u najgorem trenutku. I ne samo to. Sada, nakon 30 godina organizirano su došli iz Hrvatske na obljetnicu, a netko se usudio zabraniti im ulazak”.

Dostojanstveno sačekali kraj mise

Naš sugovornik kaže kako je među HOS-ovcima vani stajala nekolicina pripadnika drugih brigada, i to kako bi se solidarizirali u ovoj nepravdi:

“Međutim, moram napomenuti kako ih vani nisam zatekao ljutite niti povrijeđene. Dostojanstveno su stajali sa svojim ratnim zastavama i čekali da prođe misa”.

Blažević kaže da ne zna točno tko je i zašto odlučio pripadnicima HOS-a zabraniti ulazak. Oni su posvjedočili samo da ih je sa ulaska vratio “visoki, proćelavi muškarac”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI