HRVATSKOJ JE IZRUČEN RATNI ZLOČINAC! Izručila ga je Srbija, s bratom radio užase po Vukovaru

Foto: Screenshot

Osječki Županijski sud potvrdio je kako je pravomoćno osuđeni okrivljenik Ivica Husnik, koji je izručen Hrvatskoj iz Srbije u Centru za dijagnostiku Zatvora u Remetincu.

Za Husnikom je bila raspisana međunarodna tjeralica jer je pravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda u Osijeku iz 1997. godine bio osuđen na osam godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog na području Vukovara u vrijeme Domovinskog rata, priopćio je glasnogovornik uda Miroslav Rožac.

Teretilo ga se da je, uz još šestoricu okrivljenika, počinio kazneno djelo silovanja, a 2017. godine je u Beogradu pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u studenom 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara.

S obzirom da tijekom boravka u Srbiji nije uspio dobiti srbijansko državljanstvo, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tražilo je njegovo izručenje radi odsluženja zatvorske kazne, temeljem pravomoćne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj, pa je 7. srpnja i izručen, pojasnili su na sudu.

Husnik se nalazi u Centru za dijagnostiku Zatvora u Remetincu, gdje se provodi postupak utvrđivanja i gdje će, kao pravomoćno osuđena osoba, izdržavati kaznu zatvora, stoji u priopćenju.Ivan Husnik brat je Michaela Husnika osuđenog na deset godina zatvora zbog silovanja 18-godišnjakinje u noći s 3. na 4. travnja 1992. godine u Vukovaru koja je u to doba bila majka 7-mjesečnog djeteta. Osim 18-godišnjakinje tada je seksualno zlostavljao i njezinu sestru staru šest i pol godina. Michael Husnik preminuo je u Zagrebu 2009. godine, u Zatvorskoj bolnici za vrijeme izdržavanja kazne za taj zločin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI