HRVATSKA ZASTAVA U JAJCU ZNAČILA ISTO ŠTO I ONA NA KNINSKOJ TVRĐAVI: Oslobođeni nakon 1049 dana okupacije!

Foto: Screenshot/N1

Na današnji dan 1995. godine u sklopu operacije “Maestral” oslobođeni su od okupacije srpske vojske gradovi Drvar, Jajce i Donji Vakuf, piše Dnevno.hr.

Tako je 13. rujan obilježen kao jedan od najuspješnijih dana operacije. Tog dana 7. gardijska brigada oslobađa Drvar, dok 4. gardijska brigada oslobađa grad Jajce, većinski hrvatski grad koji je bio okupiran 1049 dana. Kada se u Jajcu na tvrđavi zavjorila hrvatska zastava dužine 27 metara, to je za “Maestral” značilo ono što je za “Oluju” značila zastava na kninskoj tvrđavi.

Pauci, Bušići i domaće pukovnije ujedinjeni u oslobađanju

Treba istaknuti kako je u oslobođenju Jajca sudjelovala uz “Pauke” i 1. gardijska HVO-a “Bušići”, ali i domaća jajačka 97. pukovnija HVO-a “Hrvoje Vukčić–Hrvatinić”. Istog dana 7. korpus Armije BiH oslobađa Donji Vakuf.  Na južnom ratištu, HV i HVO su osvojili nekoliko brda s kojih se mogao nadzirati grad Trebinje.

Dva dana nakon toga, jedinice 5. korpusa Armije BiH zauzimaju Bosanski Petrovac, a idućeg dana, 16. rujna pada i gradić Ključ. Narednog dana, nedjelja, 17. rujna, 5. korpus oslobađa i Bosansku Krupu. Sljedećih dana 5. korpus zauzima šire područje u smjera Bosanske Otoke, Prijedora i dospijeva nadomak Sanskom Mostu, koji će biti zauzet nepunih mjesec dana kasnije.Nakon tjedan dana borbi, operacija završava. Zauzeto je i oslobođeno područje široko 100 i duboko 25 kilometara na kojem su bili važni prijevoji Oštrelj i Mlinište, a između HV-a i Banje Luke još je samo gradić Mrkonjić Grad, koji je zauzet u akciji Južni potez (8. – 12. listopada 1995.). Vitalno srpsko uporište, Banja Luka, sada je postao realni sljedeći cilj, čije oslobođenje bi značilo totalni poraz srpskih snaga u BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI