HRVATI KOJE NI VLASTITI NAROD NIJE PODRŽAO! Josip Broz Tito ih je sve dao postreljati: Umarširali kao Rusi misleći da će svi biti uz njih, no desilo se potpuno suprotno

Foto:AP Photo stf/guliverimage

Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), tajna emigrantska organizacija koja je osnovana 1961. godine u Australiji i koja je djelovala u Europi i Sjedinjenim Državama, vjerovala je kako je nakon “Hrvatskog proljeća” nastala povoljna klima za podizanje oružanog ustanka.

S tom idejom je oformilo je i organiziralo Bugojansku skupinu koja je imala za cilj oružanim ustankom srušiti Jugoslaviju i obnoviti Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Svi iz skupine – pobijeni

Većina članova skupine koja se još nazivala i postrojbom “Planinske lisice” i “Feniks skupina”, došla je iz Australije, dok je vojna oprema bila nabavljena u Njemačkoj. Kratke završne pripreme bile su u kampu Garanasu u Austriji, uz austrijsko-jugoslavensku granicu.

Bugojanska skupina (njih 19) je preko Dravograda na današnji dan 20. lipnja 1972. godine ušla u Jugoslaviju s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 25. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s milicijom, a potom s JNA, i Teritorijalnom obranom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO, koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBA-e, tek24. srpnja 1972.

Desetorica pripadnika Bugojanske skupine izgubila su živote na različitim mjestima u BiH tijekom sukoba, a devetorica su bila zarobljena i pogubljena. Strijeljanje je izvršeno uRakovici blizu Sarajeva.Facebook Comments

Loading...
DIJELI