HEROJ KOJI JE POGINUO SPAŠAVAJUĆI CIVILE: Slavu je stekao lakoćom kojom je uništavao tenkove, u jednom danu onesposobio ih je četiri

Foto: Privatni album

Velikan HOS-a koji se punih 29 godina vodio kao nestala osoba u Domovinskom ratu, Žarko Manjkas–Crvenkapa, rodio se na 10. kolovoza 1967. godine u Zagrebu.

Crvenkapini ostaci pronađeni su tek prošle godine u masovnoj grobnici u Marincima, nakon čega je identifikacijom na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu potvrđeno kako je riječ o nestalom velikanu HOS-a.

Žarko Manjkas Crvenkapa bio je dečko iz zagrebačke Dubrave koji se svojevoljno 1991. našao na vukovarskom ratištu. Unutar postrojbe HOS, Crvenkapa koji je dobio nadimak po crvenoj beretki koju nije skidao s glave, pokazao je odvažnost o kojoj će se još dugo pričati. Jer osim što je uništio 12 tenkova, mahom u i okolo Bogdanovaca, Manjkas je predvodio “Štafetu smrti” koja će se 10. studenog 1991. za njega pokazati kobnom.


Lakoća kojom je uništavao tenkove do izražaja je došla početkom listopada kada ih je u jednom danu onesposobio četiri. Nažalost, njegovo je herojstvo prekinuto u proboju iz Bogdanovaca kada su hosovci osmislili jedini bezbolan način za izvlačenje civila, smjenjivali su se na čelu kolone koja je išla kroz minirano kukuruzište. Kako bi koji od hosovaca nastradao, bio ranjen ili poginuo, smijenio bi ga drugi.

Tako je poginuo i Crvenkapa. Nakon što je vodeći kolonu prvi stao na minu, ubrzo je iskrvario te na tome mjestu ostao ležati mrtav.Žarku Manjkasu Crvenkapi posmrtno je dodijeljen čin satnika HV-a, Red kneza Domagoja, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenica Domovinskog rata, a lani je konačno i dostojanstveno pokopan. U rodnoj zagrebačkoj Dubravi, park na kojem mu je podignuto spomen obilježje nosi njegovo ime.

Foto: Damir Radnić
Facebook Comments

Loading...
DIJELI