HEBRANG IZNIO SVOJU PRIČU: ‘Za Vukovar i humanitarni konvoj nitko nije bio previše zainteresiran’

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Danas će se u Zagrebu održati tribina “Humanitarni konvoj ‘Liječnika bez granica’ opkoljenom Vukovaru ‒ 30 godina poslije”. Riječ je o jedinom humanitarnom konvoju koji je propušten zahvaljujući pratnji promatrača Europske zajednice i međunarodne humanitarne organizacije “Liječnici bez granica”, 19. listopada 1991. godine kada je spašeno više od sto teških ranjenika iz Vukovara.

Na tribini će o tome govoriti: prof. dr. sc. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva Republike Hrvatske, akademik Ivica Kostović, liječnik dragovoljac u Glavnom sanitetskom stožeru RH, Edin Zujović, voditelj transfuziološke službe u Vukovarskoj bolnici 1991. te Drago Skoko, vukovarski branitelj i ranjenik u konvoju, dok će Tereza Kesovija biti posebna gošća.

Tom će prilikom biti prikazani inserti posljednje video snimke iz opkoljenog Vukovara prije sloma obrane grada, krišom iznesene iz Vukovara humanitarnim konvojem 19. listopada 1991., kao i arhivski zapisi HRT-a.


Tadašnji ratni ministar zdravstva u Vladi RH Andrija Hebrang često je govorio o ovome poduhvatu, no osim što je rado isticao zadovoljstvo što su tada spasili 104 života i time smanjili broj žrtava na Ovčari, napominjao je i kako je tada za Vukovar vladala – opća nezainteresiranost:

“Tužan sam i što svijet nije imao snage ni razuma da nam pomogne i da spasimo ostale ranjenike. Vladala je potpuna nezainteresiranost za Vukovar” kazao je za Večernji list i podsjetio kako je tjedan dana ranije pokušana prva organizacija humanitarnog konvoja ali da im je to bilo onemogućeno. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI