DRAŽEN, MATO, GORAN, DARKO, ŽELJKO: Gledali ste Spašavanje vojnika Ryana? Luce je u rat ispratila petoricu sinova. Nisu se svi vratili.

Pixabay

Filmski megaspektakl Spašavanje vojnika Ryana glasovitog redatelja Stevena Spelberga, temeljen je na priči o četvorici braće, sudionicima Drugog svjetskog rata.

Nakon što su tri brata poginula, američka vlada čini sve kako bi majci ublažila bol, zbog čega na teren šalje specijalnu jedinicu koja ima samo jedan zadatak – spasiti njezinog četvrtog sina Ryana i živog ga vratiti u Ameriku.

Domovinski rat koji je u Hrvatskoj buknuo 1991., a okončao tek 1995. godine, obiluje događajima koje bi, u drugim državama, zasigurno već odavno osvanuli kao “blockbusteri” ili u najgorem slučaju – kao predlošci za film, knjigu ili predstavu.


Majka Luce Granuša iz Pehardovca kraj Vrbovca je 1991. godine u rat ispratila čak petoricu, od šest sinova: Dražena, Matu, Gorana, Darka i Željka. Šesti sin Zlatko zbog bolesti je ostao kod kuće.

Dva teška ranjavanja i smrt – sve u isto vrijeme“Najprije je došla vijest da je Mato ranjen u borbama u Viduševcu kod Gline. Oporavlja se i jedva čeka da se oporavi i vrati na bojišnicu”, ispričala je Luce 1991. godine za Večernji list.

Nakon toga, u teškim akcijama kod Okučana poginuo je Dražen i to kao pripadnik 4. bataljuna 1. brigade “Sljeme”:

“Sjećam se, rekli smo mu da barem on ne ide u rat, kad su mu već četiri brata obukla uniformu jer je oženjen i ima dvije kćerkice, jedna je stara tek tri mjeseca, druga nema ni dvije godine. Nije nas poslušao… Rekao je da ne može sjediti kod kuće dok njegovi prijatelji i braća ratuju”, prisjetila se nesretna majka.

Odmah nakon vijesti o Draženovojh smrti, došla je još jedna. Teško je ranjen i Goran.

On je zajedno sa bratom Željkom branio Osijek, a nakon ranjavanja je hitno prebačen u Zagreb na traumatološki odjel.

“Moje srce je ranjeno”

Sve to ispričala je Luce Granuša ljuljajući 3-mjesečnu unučicu, dijete poginulog Dražena.:

“K’o ptići su mi odletjeli iz gnijezda. Moje je srce ranjeno”, rekla je za Večernji list 1991. godine, u vrijeme najintenzivnijeg rata.

Obzirom da je obitelj Granuša živjela na rubu siromaštva, sumještani su se solidarizirali te baš kao i žene iz Dubrave organizirali skupljanje pomoći. SO Vrbovec dodijelila im je jednokratnu pomoć i podmirila troškove pogreba. Limena glazba Vrbovec odrekla se svojih sredstava i darovala ga obitelji petorice gardista…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI