DJEVOJČICA POGINULA OD ISPALJENE GRANATE: ‘Izašla je u pidžami na balkon’

Screenshot

Ivana Vujić je sa svojih 13 godina poginula na današnji dan 1991. godine od granate ispaljene na peti kat njezinog stana u Osijeku. Od tada, pa nadalje do konca rata, djeca su neprekidno ginula i stradavala, no Ivana je zauvijek ostala zabilježena kao prva civilna žrtva rata u Osijeku.

“Začulo se gruvanje. Svi u zgradi iskočili su iz kreveta i krenuli prema podrumu. S balkona sam zovnula Ivanu. Ona je u pidžami i raščupana izašla na balkon i rekla da će sići u podrum, samo da se odjene. To je bio zadnji put da sam vidjela svoju najbolju prijateljicu. Trenutak poslije granata je uletjela u njihov stan. Svi su prozori na zgradi popucali i sve se napunilo prašinom. Nitko mi nije htio reći da je Ivana stradala. Kad sam to saznala, doživjela sam šok”, izjavila je svojedobno za medije se njezina najbolja prijateljica Maja Puktalović-Buljan.

Granata je ovu osječku obitelj u kojoj je Ivana bila jedino dijete, razorila u sekundi. Djevojčica koja je već pripremila torbu sa knjigama za sedmi razred poginula je na mjestu, majka je završila u invalidskim kolicima, a otac je također ranjen.

Nikada nitko za smrt ove djevojčice nije ni odgovarao, niti bio osuđen, kao niti za ubijanje civila u gradu i razaranje Osijeka.

U Domovinskom ratu poginulo je 402 djevojčice i dječaka, dok je u Slavonskom Brodu samo u jednoj godini, 1992., čak 27 djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno, a da za te žrtve također još nitko nije odgovarao.Facebook Comments

Loading...
DIJELI