DAN KADA SU DVA HOS-ovca DALA ŽIVOTE ZA SLOBODU: Pavo poginuo u borbi prsa o prsa, Pejo ga pokušao spasiti pa i sam nastradao

Pejo Breščaković/Foto: Domovinskirat.

Dvojica istaknutih HOS-ovaca Krešimir Pavičić i Pejo Breščaković poginuli su u Bosanskoj Posavini 12. rujna 1992. godine, nedaleko od mjesta Korače, na prvoj liniji obrane Bosankog Broda.

Krešimir Pavičić – Pavo bio je pukovnik HOS-a na dužnosti dozapovjednika HOS-a Hercegovine. Prije rata bio je respektabilni hokejaš Medveščaka, rođen je 1965. godine u Zagrebu u kojem je proveo svoj život do odlaska na bojište.

Pejo Breščaković bio je dočasnik na dužnosti zapovjednika izvidničke desetine u satniji HOS-a “Lovac”. Rođen je 1974. godine u Schwarzahu, u Austriji, a djetinjstvo i mladost proveo je u Vrbanji. U trenutku pogibije imao je 18 godina.

Petorica hrabrih HOS-ovaca predvođeni pokojnim Pavom, uletjeli su u neprijateljsku zasjedu, pri čemu je Pavo poginuo u borbi prsa o prsa. Pejo je pokušao izvući tijelo svog zapovjednika, no tom je prilikom i sam nastradao te je od posljedica ranjavanja preminuo narednog dana.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI