DA SE NE ZABORAVI: Šibenik dostojanstveno proslavio sjećanje na Rujanski rat! Komemoracija i mimohod za dane ponosa i slave

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

U Šibeniku je prigodnim programima završeno obilježavanje 31. obljetnice Rujanskog rata, u sjećanje na obranu grada i šibenskog kraja od intenzivnih napada velikosrpskih agresora i JNA od 11. do 22. rujna 1991., čime je spriječeno presijecanje juga Hrvatske.

Prvi put proslavljen je i Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

Održan je mimohod do Šubićevog trga

Završna svečanost obilježavanja Rujanskog rata na šibenskom području počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pokraj Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj. Nastavila se komemoracijom kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Baldekinu, odakle je krenuo mimohod glavnom gradskom prometnicom do Trga Pavla Šubića I.

Uz šibensko-kninskog župana Marka Jelića, njegovu zamjenicu Iris Ukić Kotarac, predstavnike gradova Šibenika, Vodica, Skradina i Drniša te Općina Unešić i Rogoznica te članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježavanju Rujanskog rata za Šibenik nazočili su izaslanici državnog vrha, među kojima brigadni general Dražen Ressler kao izaslanik predsjednika Zorana Milanovića.

Dožupanica: Rujanski rat je iza nas, prošla je 31 godina

Danas je prvi put obilježen i Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije, na inicijativu dožupanice Iris Ukić Kotarac, koja je na trgu ispred zgrade Županije zahvalila svima koji su podržali tu ideju.“Rujanski rat je iza nas. Prošla je puna 31 godina i u ovom vremenu, u slobodi, više smo se dijelili nego spajali. Sretna sam što možemo proslaviti Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije. Imamo što slaviti, a potrebno je samo držati se zajedno”, poručila je dožupanica.

Doprinos obilježavanju 31. obljetnice Rujanskog rata, kada je na današnji dan 1991. od neprijatelja oslobođen Šibenski most, dali su članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika te Udruženje obrtnika Šibenik, koji su građanima na Trgu Pavla Šubića I. pripremili oko 200 kilograma dagnji i podijelili oko 500 porcija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI