ČUDESNI JANKO BOBETKO! Srbima je u Oluji pripremio pravi šok, na to uopće nisu računali

Foto: Screenshot/YT

O “Oluji” kao vojnoj operaciji, ne treba trošiti puno riječi. Sasvim je jasno da je to bila besprijekorno osmišljena akcija oslobađanja velikog dijela okupiranog teritorija, pri čemu se trebalo paziti da infrastrukturna šteta, kao i ljudski gubici, budu svedeni na minimum.

Naravno, valjalo je tada imati na umu kako se ulazi u bitku s nadmoćnim neprijateljem koji je nad zauzetim hrvatskim teritorijem dominirao punih pet godina, pa je faktor brzine i iznenađenja bio karta na koju su zaigrali hrvatski vojni stratezi.

Ipak, čini se da Oluja za vojsku RSK nije bila iznenađenje, a o tome je svojedobno u intervjuu za Večernji list progovorio umirovljeni general Mladen Markač:

“Vojne snage tzv. republike srpske krajine znale da se priprema vojno-redarstvena operacija ‘Oluja’, kao što su i predvidjeli pravce djelovanja hrvatskih snaga. Za to sam saznao tijekom razgovora sa srpskim generalom Milom Mrkšićem u Haagu. Oni su točno predvidjeli pravce djelovanja Hrvatske vojske”, rekao je Markač i otkrio što je zapravo srpskom neprijatelju bilo jedino iznenađenje:

“Jedino što nisu predvidjeli bio je pravac s Velebita”, tvrdi Markač.Za zapovjednika vojske RSK Milu Mrkšića, uz dolazak postrojbi Ante Gotovine iz Bosne i Hercegovine, jedno od najvećih iznenađenja bila upravo uloga hrvatske specijalne policije, koju je predvodio upravo Markač i koja se, za srpske snage neočekivano, spustila s Velebita. Markač navodi kako je to bila ideja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, na čelu s generalom Jankom Bobetkom.

 

Dobro je poznavao to područje, kao i bitke iz Drugog svjetskog rata

“General Bobetko bio je dobar poznavatelj bitaka iz Drugoga svjetskog rata i dobar poznavatelj tog područja i upravo je on poslao specijalce na Velebit s dugoročnom namjenom, a mi smo se uspješno prilagodili oružjem i tehnikom da bismo djelovali na takvim jako teško prohodnim kraškim terenima. Mrkšić mi je u Haagu rekao da je to za njih bilo strateško iznenađenje jer nisu računali da se gotovo 3000 ljudi može dignuti na Velebit, već eventualno neka manja postrojba, pa su vjerovali da ćemo se kretati podvelebitskim dijelom. Njihove obavještajne službe pratile su naša zborna područja, ali mi specijalci djelovali smo mimo njih, pa je za taj plan znalo samo nekoliko naših generala”, prisjetio se Markač.

Istovremeni ulazak u Gračac i Knin

Opisao je i kako su se cjelokupne srpske snage na okupiranim područjima našle u okruženju: s jedne strane bio je Gotovina, koji je došao iz BiH, s druge strane postrojbe koje je vodio Markač i koje su okruživale taj prostor.

“Kasnije sam u razgovoru s generalom Gotovinom ostao iznenađen kad sam doznao da je ustvari general Bobetko i njega i mene po istoj šabloni pripremao za izvođenje operacije ‘Oluja’. Možda baš zato ne treba čuditi što u istom trenutku kada specijalci ulaze u Gračac i general Gotovina ulazi u Knin. Razlika je možda 10 minuta”, ispričao je umirovljeni general HV-a Mladen Markač.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI