CIJENA SLOBODE: Jeste li se to ikada zapravo pitali? Znate li koliko je Hrvatsku u dolarima koštala VRO Oluja?

Dijele nas dani od proslave obljetnice najveličanstvenije hrvatske pobjede koja je izvojevana Vojno-redarstvenom akcijom Oluja.

Svake godine se raspravlja o cijeni toga značajnog događaja u Kninu, no koliko je Hrvatsku 1995. godine koštala ova monumentalna, ratna operacija – slabo je poznato.Hrvatska je pred Oluju raspolagala sa 200 tisuća vojnika, proračun Ministarstva obrane bio je čak 13 posto BDP-a, a imali smo i 400 tisuća izbjeglica i prognanika. Bilo je vrlo izazovno sve to financirati u vrijeme kada nam nisu bila dostupna nikakva zaduženja iz inozemstva. Sve je bilo financirano novcem hrvatskog gospodarstva, naših kompanija i hrvatskih građana.

Sve financirali – sami


Uloga Ine bila je osigurati gorivo za 300 tenkova i ostala brojna oklopna vozila, dok je Ministarstvo poljoprivrede bilo zaduženo prehraniti vojsku.

Kada je Zlatko Mateša u studenom 1995. preuzeo Vladu od Nikice Valentića, zatekao je oko milijardu dolara troškova Oluje i svega poslije Oluje, pa je to iznos koji se smatra cijenom plaćenom za oslobađanje okupiranog područja. No, nakon toga stigla je i obnova u kojoj nas je čekalo 100 tisuća uništenih stambenih jedinica koje je Hrvatska postupno financirala sama jer zaduženje za nju u tom trenutku nije bilo moguće. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI