BITKA ZA PAKRAC! MUDROST KAO NAJJAČE ORUŽJE HRVATA: Ovako se na postaji zavijorila naša zastava

Napad na Pakrac započeo je 19. kolovoza 1991. u 5:00 sati jakom minobacačkom paljbom po Krndiji, selu Prekopakra, selu Dobrovac i ciglani u selu Filipovac. Dan, dva prije napada, većina srpskih obitelji napustila je Pakrac i zaputila se na okupirano područje.

Svi policajci su s punktova bili povučeni u postaju jer je Daruvar napadnut oko 3:00 sata pa se procijenilo da se to sprema i Pakracu. I dobro se procijenilo…

Nadmudrivanje s neprijateljem

U 7:00 sati počinje pješački napad na policijsku postaju u kojem se koristi pješačko naoružanje od automatskih pušaka do protuoklopnog oružja. Borba je trajala cijeli dan. Opkoljenim policajcima pomažu neki civili, pretežno iz sela Prekopakra, naoružani lovačkim i trofejnim oružjem. Iako im je paljbena moć bila slaba, ipak su uspjeli usporiti napredovanje pobunjenika tako što su oružje prenosili s punkta na punkt stvarajući tako privid sile koju treba poštovati. Policajci u opkoljenoj postaji također uspijevaju zavarati napadače tako što javljaju da iz smjera Daruvara i iz smjera Kutine dolazi nekoliko stotina naoružanih „specijalaca“.

Dolazak specijalacaNekoliko naoružanih civila iz Prekopakre pokušalo se probiti do policijske postaje. Nakon teških borbi su tek oko 17:00 sati ušli u Pakrac, nakon čega su se povukli jer je stigla obavijest da dolaze specijalci. Specijalne postrojbe iz Kutine, Zagreba i Bjelovara dolaze u Pakrac u 18:30 sati. Srpski pobunjenici koji su ostali skriveni u samome gradu pucali su iz raznih objekata, a glavni napad išao je iz Pakračkih vinograda i Gavrinice. Specijalci u teškim uličnim borbama uspijevaju odbaciti pobunjenike iz grada prema njihovim početnim položajima. Jedan dio specijalaca napada i policijsku postaju zbog dojave da se u njoj nalaze martićevci.

Napad je zaustavljen bez žrtava kada je na postaju konačno obješena hrvatska zastava.

Sljedeći dan specijalci su svoje djelovanje nastavili prema Pakračkim vinogradima i Gavrinici. Očistili su šumu Kalvariju, Gavrinicu i Pakračke vinograde te stigli do kraja današnje Ulice 105. brigade. Kada su planirali odande izvesti napad na selo Kraguj, preletjela su ih u niskom letu dva zrakoplova JNA te je stigla zapovijed o povlačenju ili će u suprotnom zrakoplovi JNA srušiti helikopter s ranjenicima. Osim što su istjerali pobunjenike iz grada, specijalne postrojbe uspostavile su i novi sustav obrane koji će funkcionirati u kasnijim borbama.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI