BEZUMAN ČIN MAJORA JNA: U zrak digao skladište oružja bjelovarske vojarne, sa sobom je u smrt poveo 11 branitelja

Foto: Screenshot

Rat devedesetih u Hrvatskoj je za sobom brojne zastrašujuće i surove zločine, no jedan zločin koji je posebno ostao zapamćen, a počinjen 1991. godine, je eksplozija bjelovarske vojarne koju je uzrokovao Milan Tepić, odlikovani major JNA.

Tepić je 29. rujna 1991. godine odbio hrvatskoj vojsci prepustiti vojarnu u Bjelovaru te je s 1700 tona eksploziva digao u zrak skladište oružja Barutana i time ubio jedanaest branitelja.

Najveća opasnost za sigurnost grada Bjelovara kroz cijelu 1991. godinu prijetila je iz vojarne JNA “Božidar Adžija”. Uz vojarnu, potencijalni izvor prijetnje bio je Dom JNA u središtu grada, vojno skladište Barutana, vojni objekti u Zvijercima i objekti na prostoru “Logora”. U razdoblju od 21. do 29. rujna Zapovjedništvo obrane Bjelovara počele su pripreme za preuzimanje vojnih objekata i oružja koje su ubrzo eskalirale.


Zadaća majora Tepića bila je čuvanje i obrana skladišta streljiva koje je odbio dragovoljno predati prilikom čega se odlučio na posve bezuman čin dizanja skladišta u zrak. Ovaj samoubilački potez odveo je u smrt branitelje Vladimira Makar, Sinišu Paunović, Dražena Pervana, Ivana Cvrtila, Eduarda Kukala, Stevu Legčević, Nikolu Petrić, Maria Šimić, Ivana Trogrlić, Marka Tukerić i Milana Vuković.  Situacija bi bila i gora da je u zrak digao više skladišta. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i njegovu gradsku okolicu.

Jedini političar koji se do sada osvrnuo na sumanuto zlodjelo Milana Tepića je hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je na lanjskoj obljetnici u Bjelovaru o ovome činu kazao ovako:“Na današnji dan ovdje je jedan čovjek, major jedne vojske na izdisaju donio jednu potpuno suludu odluku i moramo se pitati radi naše budućnosti što je ušlo u tu glavu i koji je to odgoj bio da ga je na takvo nešto naveo. To oružje Hrvatima je značilo puno, a njima ništa. To oružje nije bilo upereno ni prema Paraćinu, ni prema Beogradu. Ali on je, taj 35 godišnji major koji je volontirao, odlučio lišiti života sebe i 11 naših momaka, junaka. Taj čovjek je u Srbiji dobio ulicu, taj čovjek čudne pameti i moralnog kompasa… I ja se sada pitam, što uče djecu u Srbiji? Tko je on bio? Za što je on poginuo? To je priča o ludilu i izgubljenom kompasu”, rekao je Milanović podsjećajući na suludi čin majora Tepića.

Ime Milana Tepića danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, u njegovu čast dignut mu je spomenik, a Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI