BEZ TOGA NI OLUJE NE BI BILO! Bitka u kojoj je poginulo 18 branitelja: Nisu doživjeli hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi

Foto: Screenshot/HRT

Na današnji dan 30. srpnja 1995. godine, okončana je vrlo bitna operacija hrvatske vojske, prethodnica Oluje, slabo spominjana akcija Ljeto 95.

Bez ove petodnevne bitke u kojoj je poginulo 18, teže ranjeno 26, a lakše oko 129 hrvatskih branitelja, VRO Oluja ne bi bila uspješno izvedena.

Dva su ključna postignuća Ljeta 95: oslobađanje Bosanskog Grahova i Glamoča, čime su ostvareni uvjeti za nastavak napredovanja hrvatskih snaga prema Kninu. Nakon toga hrvatski su branitelji glasno najavljivali: “Idemo u Knin, Knin je naš!” Nakon potiskivanja iz ta dva grada, neprijatelj pokušava organizirati obranu na Crvenoj zemlji i Strmici, desetak kilometara sjeverno od Knina, što je i njegovo prvo postavljanje obrane na tom području. Procjenjivao je kako na tom smjeru nikad neće ući hrvatske snage te je težište obrane postavio prema područjima Zadra, Šibenika i Sinja, odakle je i očekivao napad hrvatskih snaga.

Operacijom Ljeto ’95. hrvatske postrojbe oslobodile su u susjednoj Bosni područje od 1600 četvornih kilometara, uključujući gradove Bosansko Grahovo i Glamoč. Zauzimanjem Grahova 29. srpnja 1995. hrvatske snage izbile su na prilaze Kninu i presjekle komunikaciju Knin-Drvar-Banja Luka, čime se Knin i cjelokupno okupirano područje sjeverne Dalmacije našlo u poluokruženju.

Nakon svega 10 dana, 5. kolovoza 1995.,  uslijedio je novi veliki napad Hrvatske vojske na najjače pobunjeničko uporište na okupiranom teritoriju Hrvatske, stolni grad hrvatskih kraljeva Knin,  koji je završio potpunom pobjedom naše vojske, te sramotnom predajom i bijegom srpske vojske 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI