BANOŽIĆ SE OGLASIO POVODOM VELIKOG DANA: ‘Hrvatska se dokazala kao članica NATO saveza’

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u petak je u čestitki povodom 13. obljetnice članstva u NATO savezu ocijenio da se Hrvatska dokazala kao pouzdana članica Sjevernoatlantskog saveza sudjelovanjem u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima.

“Članstvom u NATO savezu Republika Hrvatska je ostvarila jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih i sigurnosnih ciljeva od svoga osamostaljenja te aktivno pridonosi svjetskoj i europskoj sigurnosti. Postali smo dio jakog sustava kolektivne obrane.

U proteklih 13 godina članstva, Hrvatska se dokazala kao pouzdana članica NATO saveza sudjelovanjem u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima čime jačamo našu interoperabilnost sa saveznicima.

Kontinuirano ulažemo u obranu kako bismo se pokazali odgovornima u brzim i mijenjajućim međunarodnim odnosima s puno sigurnosnih ugroza.

Povećanjem obrambenog proračuna Hrvatska je dosegla zadani cilj izdvajanja za obranu od 2,16 % BDP-a. Cilj NATO-a je da ulaganje u opremu iznosi najmanje 20 posto obrambenog proračuna. Hrvatska je prošle godine i to premašila izdvajanjem 30,6 % obrambenog proračuna za opremanje.Jedan od prioriteta je modernizacija i opremanje Hrvatske vojske te podizanje standarda života i rada hrvatskih vojnika.

Prošle smo godine donijeli stratešku Odluku Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale. To je najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u posljednjih 30 godina i ono će znatno pridonijeti zračnim sposobnostima Saveza. U Hrvatsku su stigla i prva dva helikoptera Black Hawk, nabavljamo oklopna vozila pješaštva Bradley za kopnenu vojsku, a grade se i obalni ophodni brodovi za mornaricu.

Ispunjavanjem NATO ciljeva sposobnosti nastavljamo jačati i dalje Hrvatsku vojsku koje ne bi bilo bez hrvatskih branitelja koji su obranili i oslobodili našu Domovinu.

Svim hrvatskim braniteljima, hrvatskim vojnicima i hrvatskim građanima čestitam 13. obljetnicu članstva u NATO savezu”, stoji u čestitki koju je uputio ministar Banožić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI