AGRESIJA NA LIKU: Glavni stožer poslao je Mirka Norca da spasi Gospić

Foto: Facebook

Nakon Krvavog Uskrsa na Plitvicama, odnosno nakon prvog terorističkog zauzimanja tog teritorija, rat se po Lici počeo rasplamsavati onoga dana kada je Hrvatska proglasila samostalnost.

Napredovanje neprijatelja krenulo je u lipnju, dok je krajem srpnja 1991. osvojeno Ljubovo.

Cijelim nizom pokrenutih terorističkih akcija, osvaja se komad po komad ličke zemlje, da bi početkom kolovoza tenkovi JNA zajedno s “martićevcima” okupirali Lički Osik i okolna sela.


No, okupacijom Plitvica i okolnih sela počela je otvorena velikosrpska agresija na Liku. Postrojba hrvatske policije koja je branila Plitvice predala se JNA. Jugoslavenska armija dovela je u Liku tijekom kolovoza nove snage te su se zajedno s pobunjenicima i četnicima pristiglim iz Srbije usmjerili na glavni cilj: Gospić.Grad su branile male snage domaćih ljudi, stotinjak zagrebačkih dragovoljaca porijeklom iz Like, borbena skupina Tomislava Merčepa, stotinjak policajaca s područja Rijeke, Senja i Kvarnera, borbena skupina HOS-a i drugi dragovoljci.

Stoga je Glavni stožer Zbora narodne garde iz Zagreba 4. rujna na ličko bojište poslao četvoricu iskusnih pripadnika specijalne policije ATJ-a Lučko, predvođenih Mirkom Norcem koji preuzima zapovijedanje gospićkom 118. brigadom. Istog dana u pomoć Gospiću poslana je i specijalna postrojba, dvadesetak pripadnika Bojne “Zrinski”. Uslijedili su teški dani jer počela je borba za vojarne.

Gospić je bio napadan svim raspoloživim sredstvima, ali malobrojne požrtvovne hrvatske snage uspjele su obraniti najveći lički grad.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI