Zdravlje s mirisom i okusom

Hladno prešano ulje konoplje ima ugodan i nježan ukus orašćića. Jedno je od rijetkih biljnih ulja koje sadrži idealan omjer nezasićenih masnih kiselina, linolne i linolenske kiseline, te gamalinolenske kiseline. Ulje konoplje bogat je izvor omega-3 masnih kiselina, ne sadrži kolesterol, te jača stanični metabolizam i imunološki sustav

Ako ste u potrazi za „mršavim” obrocima s gotovo nula posto masti, ovaj naslov neće vas privući. Ali, dodamo li tome magičnu riječ – omega, mnoge će to podsjetiti na omega-3 ili omega-6 i ma što to kome značilo ili koliko mu bilo jasno o čemu je riječ, većina to povezuje s – dobrim zdravljem. Ulje konoplje, svakako ćemo povezati s omega-3, polinezasićenom alfa-linolenskom kiselinom, povezat ćemo je s dobrim zdravljem, ali i s ugodnim okusom…

Hladno prešano ulje konoplje ima ugodan i nježan ukus orašćića. Jedno je od rijetkih biljnih ulja koje sadrži idealan omjer nezasićenih masnih kiselina, linolne i linolenske kiseline, te gamalinolenske kiseline. Ulje konoplje bogat je izvor omega-3 masnih kiselina, ne sadrži kolesterol, te jača stanični metabolizam i imunološki sustav.

Ulje jestive konoplje (cannabis sativa) neizostavno je pri punovrijednoj hladnoj kuhinji, ali nije primjereno za visoke temperature (nemojte ga zagrijavati iznad 180 °C).

Dio dnevnog unosa hrane

Prevladavajuća masna kiselina je nezasićena linolna kiselina (LA; porodica omega 6), a slijedi nezasićena alfalinolenska kiselina (LNA; porodica omega 3). Obje kiseline spadaju među esencijalne (nužno potrebne) masne kiseline i bitne su u ljudskoj prehrani. Budući da ih tijelo samo ne može proizvoditi, dobro je da budu dio dnevnog unosa hrane.

Ljudskom su tijelu potrebne obje masnoće i GLA za reguliranje hormona, održavanje i strukturu imunološkog sustava (tjelesna otpornost), te za održavanje metabolizma stanica. Omjer tih masnih kiselina još je posebno važan za strukturu stanične membrane. Pravilna mjera upotrebe ulja konoplje u ljudskoj prehrani ne dovodi do lošeg kolesterola (LDA) kao pri korištenju čvrstih biljnih i životinjskih masnoća. Gamalinolenska kiselina ili GLA (konoplja je ima 1,5 do 6%) za naš je metabolizam najvažnija tvar koja se nalazi upravo u ulju konoplje. GLA sadrže samo još tri biljke: borač ili boražina (Borrage officinalis L.), pupoljka (Oenothera biennia L.) i crni ribiz (Ribes nigrum L.).



Ulje konoplje prehrambeno je ulje koje sadrži GLA. GLA i nedavno otkriveni omega-3-stearidon važni su čimbenici za biosintezu prostaglandina i nužno su potrebni za djelovanje hormona, živaca, mišića i krvnog tlaka. Pod normalnim uvjetima ljudsko tijelo ima dovoljno nužno potrebne alfalinolenske kiseline za proizvodnju prostaglandina.

Međutim, pod utjecajem stresa, slabe prehrane i genskih pogrešaka dolazi do pomanjkanja ili infekcijskih bolesti. GLA se pokazala kao savršena masna kiselina pri sprječavanju bolesti poput ateroskleroze (zakrečenje krvnih žila), sprječava nastanak ili ublažava neurodermatitis i ostale alergije.

Razigrana mašta u kuhinji

Zahvaljujući visokom sadržaju – 75% višestruko nezasićenih masnih kiselina – ulje konoplje predstavlja i savršen sastav koji je idealan za ljudsku dijetu (propisana hrana za zdravog ili bolesnog čovjeka). U uljima sa zasićenim masnim kiselinama većina se masnoća “razbija”; djelomično se pretvaraju u energiju ljudskog tijela, a djelomično se nakupljaju ili talože u masnim stanicama (kolesterol).

Nezasićene masne kiseline, dakle, igraju nužno potrebnu ulogu pri sintezi važnih hormona, održavanju imunog sustava (tjelesna otpornost) i poboljšanju metabolizma stanica. Uz odsutnost oba kolesterola i transmasnih kiselina, dobro uravnotežen unos ulja konoplje uravnotežuje krvne lipide te tako sprječava aterosklerozu, srčane i moždane udare.

Hladno prešano ulje konoplje može biti i kulinarski izazov. Njegov ugodan okus oplemenit će salate, umake, dati poseban štih varivima, riži, žitaricama, kruhu… Ako vam mašta nije razigrana u kuhinji, okušajte se u lakšim zadacima: npr. u svojim omiljenim receptima zamijenite maslinovo ili neko drugo ulje uljem konoplje. Rezultat će biti – usta puna ukusnog zdravlja!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI