Skupe greške u ishrani ne mogu se ispraviti čarobnim pilulama…

0
332

Mediteranska dijeta zasniva se na maslinovom ulju, blitvi, raštiki i ribi. No, zašto je to važno? Ako skuhate samo blitvu i krumpir i prelijete ih kvalitetnim maslinovim uljem, u organizam ćete unijeti samo omega-6 i omega 9-masne kiseline. Njih ionako imamo previše i na taj način one djeluju prouupalno (a ne protuupalno). Protuupalno bi djelovala omega-3 i njeni derivati EPA i DHA, kojih najviše pak ima u plavoj ribi. Znači, u svemu, pa i mediteranskoj dijeti, bitan je - omjer omega masnih kiselina

Znate li da je jedna od tajni uspješnosti mediteranske dijete u ravnoteži višestruko nezasićenih masnih kiselina? Naravno da se ova dijeta zasniva na maslinovom ulju, blitvi, raštiki i ribi. No, zašto je ovo važno? Ako skuhate samo blitvu i krumpir i prelijete ih kvalitetnim maslinovim uljem, u organizam ćete unijeti samo omega-6 i omega 9-masne kiseline. Njih ionako imamo previše i na taj način one djeluju prouupalno (a ne protuupalno). Protuupalno bi djelovala omega-3 (alfa-linolenska višestruko nezasićena masna kiselina) i njeni derivati EPA i DHA, kojih najviše pak ima u plavoj ribi. Znači, u svemu pa i mediteranskoj dijeti bitan je – omjer omega masnih kiselina.

Raštiku i blitvu ćete, naravno, skuhati, a ribu je najbolje ispeći na gradelama, jer tako ne moramo koristiti industrijska ulja puna zasićenih masnih kiselina koja djeluju prouupalno. Ako ribu pečete u tavi, jedino ulje koje Vam preporučamo je hladno prešano ulje uljane repice s dobrim omjerom omega 3-6-9 višestruko nezasićenih masnih kiselina. Prije dvadeset godina ovo ulje nije bilo popularno zbog loših eruka kiselina, ali su sorte uljane repice koje se kod nas već dugi vremenski period siju, bez ovih štetnih nutrijenata. Na taj način repičino ulje koje je hladno prešano, a izdržava relativno visoku temperaturu pečenja (167-168 C) bez stvaranja štetnih transmasti, osim što nema štetnih heksana koji direktno oštećuju gušteraču i jedan su od krivaca za pandemiju dijabetesa, dobar je izvor omega 3-6-9 masnih kiselina. Dobar omjer ovih masnih kiselina garantira i život bez upalnih procesa.

Loading...

Upalni procesi su dobri ako traju 3 do 7 dana, problem je ako postanu kronični jer se onda javljaju razni gastritisi, artirisi, dermatitisi i drugi – itisi, a najgore od svega je što takvi dugotrajni upalni procesi dovode do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako za tzv. „zdravo prženje i pečenje“ koristite kokosov maslac koji je stabilan, sjetite se da na taj način u organizam unosite enormne količine omaga- 9, čime opet narušavate krhku ravnotežu protuupalnih omega-3 masnih kiselina u odnosu na prouupalne omega-6 i omega-9, kojih ionako imamo previše. Do prije nekih 70 godina ili uopće u ljudskoj povijesti, u našoj ishrani je ovaj omjer bio u granicama jedna omega-3 naspram jedne omega-6 i jedne omega-9, a danas je taj omjer čak do 25:1 u korist prouupalnih šestica i devetki.

Sve počinje s onim što unosimo u organizam i ove skupe greške u ishrani se ne mogu ispraviti čarobnim pilulama.

Ostati zdravi uz sunce i more…

Ljeto je vrijeme kad svoju kožu izlažemo blagotvornom utjecaju sunca i mora. S druge strane, trebamo je zaštititi od negativnih strana prejakog ultravioletnog zračenja, a zbog utjecaja sunca i mora potrebno ju je redovito hidrirati. Mi u „Matičnjaku“, pristalice smo stava da je kožu, kosu i nokte najbolje hraniti iznutra. Za tu svrhu uvijek prvo predlažemo hladno prešano ulje Cameline sative, tzv. Boljeg lana – onog koji ne oksidira i koje je jedno od rijetkih stabilnih ulja koje u pravoj mjeri nadoknađuje kronični nedostatak već spomenute omega-3 kiseline. Predlažemo da se za vrijeme sunčanja, a još je važnije nakon sunčanja i kupanja, nanosi na kožu hladno prešano ulje lješnjaka, koje obiluje kolagenom i vitaminom E. Žene ga trebaju koristiti i kao najprirodnije moguće anticelulitno ulje. Ovo ulje nema neki veliki zaštitni faktor, kreće se oko 16, ali je svakako bolja preporuka od često užeglog kantarionovog ulja od kojeg se možete samo bolje ispržiti. Obzirom da se katnarionovo ulje radi od maslinovog ulja i gospine trave (Hypericum perforatum) jasno je da je njegov aktivni sastojak hypericin koji je fotosenzibilan pa se nemojte iznenaditi ako nakon izlaganja suncu dobijete crvene mrlje na tijelu.

Ako baš želite dobiti lijepu brončanu boju radije se mažite hladno prešanim lješnjakovim ili orahovim uljem. Samo pripazite da su ta ulja 100 posto napravljena od jezgre oraha ili lješnjaka, a ne mješavine jeftinog suncokretovog ulja i nešto ovih plodova. Na tržištu ćete često naći i tzv. ulje mrkve. Činjenica je da u svijetu postoji vrlo vrijedno i kvalitetno ulje od sjemenki mrkve, nažalost, kod nas se pod nazivom ulja mrkve prodaje suncokretovo ulje u kojem je neko vrijeme „plivalo“ nekoliko kila mrkvinog korijena s više ili manje pesticida. Ovo ulje nije nikakav izvor betakarotena i neće Vas zaštititi od negativnog spektra sunčevog zračenja.

Već smo spomenuli da za vrijeme sunčanja, a pogotovo nakon, koristite hladno prešano ulje lješnjaka i slobodno ga prije spavanja nanesite na lice i vrat u debelom sloju jer ne zatvara pore poput bademovog i koža kroz njega diše, a nećete pogriješiti ako i čajnu žličicu ovog ulja i popijete, te na taj način hidrirate svoju kožu iznutra. Ne bi bilo loše da jednom tjedno na lice i vrat nanesete i hladno prešano ulje sjemenki grožđa koje je, doduše, nešto masnije, ali ni ono ne zatvara pore, već će našu kožu opskrbiti neophodnim kolagenom, vitaminom E i polifenolima – uz ulje nara to je pravo antiage ulje. I tu je potreban veliki oprez, jer se na našem tržištu sve više nailazi na uvozno rafinirano, jeftino ulje sjemenki grožđa (Italija).

Uz puno betakarotena ne zaboravite tijekom ljeta Camelinu sativu kao jedino ulje koje je koliko-toliko adekvatna zamjena za riblje ulje, jer uz puno alfalinolenske kiseline sadrži i nešto njenih derivata a ne sadrži kadmij, olovo i živu što se nažalost sve češće nalazi u ribi. Ovo je također i napomena za vegeterijance i vegane.

Spriječiti stvaranje novog masnog tkiva

Ljeto, plivanje i fizičke aktivnosti pravo su vrijeme za skidanje kila i učvršćivanje mišića. Zato predlažemo da započnete dan tako da u malo jogurta ili zdravog soka umiješate žlicu Piskavice Plus, koja će Vam omogućiti skidanje koje kile, zatezanje mišića, smanjiti glikemijski inkeks naknadno uzete hrane, čime ćete spriječiti stvaranje novog masnog tkiva. Ovim prirodnim preparatom u organizam ćete unijeti potrebne količine betakarotena, osim piskavice unijet ćete i značajne količine sušenog cijelog ploda grejpa, sušene opne bobice grožđa, kao važnog izvora antioksidansa polifenola, željeza i Peruvijanske mace. Uz sve to u ovom preparatu su i posije zobi – važan izvor vlakana, beta glukana i selena, a 5 posto ovog preparata je čisti sirovi silimarin kojim ćete očistiti jetru.

Ne zaboravite na svoju kosu i zaštitite je hladno prešanim uljem lješnjaka izvana, a uljem Cameline sative – iznutra.