Sezona je kupusa: Konzumirajte ovu ukusnu namirnicu koja jača imunitet

Flickr

Sadrži kalij, kalcij, magnezij, vitamin C, vitamin A, biljna vlakna u velikim količinama pa je kao takav idealan saveznik u jačanju imuniteta naročito u sezoni viroza i gripa.

Kupus je genijalno povrće koje na žalost ima i jednu manu a to je neugodan miris naročito nakon kiseljenja, radi čega ga mnogi izbjegavaju.  Imajte na umu kako je kupus prepun vitamina i minerala. Sadrži kalij, kalcij, magnezij, vitamin C, vitamin A, biljna vlakna u velikim količinama pa je kao takav idealan saveznik u jačanju imuniteta naročito u sezoni viroza i gripa.

Nutricionisti savjetuju da svinjsko meso treba jesti uz kupus kao prilog, jer ova biljka apsorbira masti i čini ih probavljivima. Odličan je diuretik, pospješuje probavu, (mogu ga konzumirati osobe koje imaju čir na želucu ili gastritis), smanjuje krvni tlak (ukoliko se ne radi o slanom kiselom kupusu ili rasolu), djelotvoran je za čišćenje krvnih žila, štiti od raka debelog crijeva dok sok od kupusa snižava razinu šećera u krvi i liječi gastritis.

Najpoznatiji su zeleni i crveni ali i ‘rođaci’ su vrlo korisni: kelj, prokulica, karfiol… stoga odaberite nešto od toga i uložite u svoje zdravlje. Najzdraviji je sirov ili ukiseljen ali ako ga ipak odlučite termički obrađivati, neka to bude što kraće jer gubi nutritivnu vrijednost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI