Pet sjemenki u medu nisu svemoćni svelijek, ali nude nove mogućnosti…

0
410

Kao što je cilj Pet Tibetanaca održati vitalnost čitavog organizma, tako i med 'Pet Tibetanaca' sa sjemenkama crnog kima, grožđa, piskavice, jezgrom lješnjaka, cjelovitim zrnom zobi s klicom i posijom - ima sinergijski učinak na naše zdravlje

Nakon još jednih blagdana, potrebna nam je detoksikacija. “Matičnjakovi“ favoriti za ovaj period u godini su sirovi granulat silimarina koji, jedini bez ikakve kemije i kapsule, stvarno pomaže funkciji jetre, obnavljajući hepatocite, jetrene stanice. Za sve one koji su primorani uzimati razne lijekove, tu je macerat br. 9 na bazi ulja sikavice, herbe peršina i zlatnice, a neki će silimarin, kurkumu i piskavicu uzeti u obliku pripravka “Hepta sana”

Još jedan dobar pripravak za detoksikaciju je i med “Pet Tibetanaca” koji je ime dobio po popularnoj tibetanskoj vježbi koja je mnogima pomogla kod raznih zdravstvenih tegoba. Što se tiče našeg meda s tim pomalo čudnim nazivom, za njega je najbitnije znati da sadrži pet vrsta pomno odabranih sjemenki koje su pune aktivnih ljekovitih supstanci, ali i neprobavljivih vlakana. Za dobru probavu važno je, naime, uzeti nešto neprobavljivo, što će nas napustiti “obogaćeno” raznim toksinima.

Loading...

Uglavnom vrlo jednostavan, brz i ukusan način proljetne detoksikacije mogu biti i dvije čajne žličice pripravka na bazi meda “Pet Tibetanaca” svakako sa čašom ili dvije vode nakon uzimanja.

‘Pet Tibetanaca’ – u medu

Biti fit for life na vrhu je prioriteta suvremenog čovjeka opterećenog stresovima svakodnevice. Brz životni ritam nameće traženje brzih rješenja. Njih, zapravo, nema, ali postoje načini koji pokreću uzajamno komplementarno djelovanje, pa je učinak veći od zbroja pojedinih dijelova koji sudjeluju u procesu. Matematički rečeno: 1+1 veće je od 2. Jedna od takvih (sinergijskih) metoda je popularan i jednostavan sustav tjelovježbi Pet Tibetanaca. Kaže se da je potrebno svega 20 minuta dnevno vježbati, kako bismo se riješili nesanice, bezvoljnosti, depresije, alergija i bolova u leđima.

Zašto baš Pet Tibetanaca, ne znamo točno, ali zašto se baš pet različitih sjemenki našlo u medu, možemo i želimo pojasniti. Svaka od tih sjemenki odlikuje se nekom posebnošću, možemo joj odrediti izvrsnost, kako bi se to novim rječnikom zakona vrijednosti reklo. Imaju i mnogo zajedničkih svojstava – npr. visok sadržaj esencijalnih aminokiselina. Zajednička im je i ljubav prema medu. U medu su na sigurnom, zaštićene od neželjene oksidacije, traju duže, ne gube blagotvorna svojstva, a najviše od svega to im zajedništvo podiže učinak kao da ih je barem 7 ili 10, a ne samo 5.

Kao što je cilj vježbi Pet Tibetanaca održati vitalnost čitavog organizma, tako i med sa sjemenkama crnog kima, grožđa, piskavice, jezgrom lješnjaka, cjelovitim zrnom zobi s klicom i posijom – ima sinergijski učinak na naše zdravlje. Ne tvrdimo da je to svemoćni svelijek, već nudimo novu mogućnost primjenjujući i povezujući poznato i istraženo. Volite li med, ako su vam draži slatki kremasti okusi (s hrskavim ugođajem grubo mljevenih sjemenki) od gorkih kapi, teških tableta ili kapsula, možda su ovi Tibetanci u medu za vas pravo rješenje.

A vjerovali ili ne – govore nam neki nalazi iz Vučedola – bilo je tu ne samo meda, već i sjemenki u medu. Korijen mudrosti je u čovjekovom bliskom odnosu s prirodom, no naše doba priznaje jedino – pečat znanosti. Sretna je okolnost da je u našoj priči o medu i sjemenkama znanost sustigla mudrost: dokazana su brojna ljekovita i vrijedna nutritivna svojstva sjemenki (osobito naših pet!), a isto tako je dokazano svojstvo meda da na određeni način konzervira te sjemenke.

Put na tržišni raj može se otvoriti, sugerira nam poduzetnički duh u sinergiji s izvornom domišljatošću i hladnom znanosti. Uvjereni smo stoga da će vas „Pet Tibetanaca“ u medu podržati u vašoj nakani da budete i ostanete fit for life.

Zašto su sjemenke – važne?

Da kažemo nešto o samim sjemenkama: sjemenke crnog kima, na primjer, čiste organizam, reguliraju probavu i metabolizam masti, a već je mnogo ljudi upoznato s njihovim blagotvornim djelovanjem na imunosni sustav. Sjemenke grožđa jačaju stijenke krvnih žila i rad srca, snažan su antioksidans, te su važne za skidanje kolesterola i triglicerida. Cjelovito zrno zobi s klicom i posijom je važan izvor minerala, prije svega cinka koji je neophodan za zdravu kožu i psihičku stabilnost, a posija zobi, osim što potiče probavu, sadrži i značajne količine selena i betaglukana, što ih čini izvrsnim imunomodulatorom. Jezgra lješnjaka je bogati izvor vitamina E, cinka, pomaže stvaranju kolagena i tijelo opskrbljuje važnom kiselinom L-arginin koja povećava izdržljivost. Sjeme piskavice je najbolji prirodni izvor željeza, što je osnova dobrog imuniteta i prirodni hormonalni modulator i anabolik.

Sve te sjemenke vežu na sebe mnogo masti, suvišnu vodu i toksične tvari, a budući da su zbog velike količine biljnih vlakana neprobavljive, s njima iz organizma odlaze sve nepotrebe i suvišne tvari. Kombinacija navedenih sjemenki u simbiozi s medom u proizvodu „Pet Tibetanaca“, odlična je za detoksikaciju organizma, uspostavu normalne tjelesne kilaže i najbolji prirodni energetski snack. „Pet Tibetanaca“, zajedno s uljem konoplje ili podlanka (boljeg lana), te konopljinog proteina, daje idealan obrok koji ubrzava metabolizam i smanjuje nakupljanje masti i toksičnih elemenata iz okoliša i hrane u organizmu.