Osim što je ukusna, čokolada je dobra za naše zdravlje

0
227
Pixabay

Čokolada povećava proizvodnju endorfina, poznatog kao hormona sreće. Osim što popravlja raspoloženje, čokolada utječe na smanjenje bolova.

Čokolada nije samo neodoljivo ukusna nego pruža i velike zdravstvene prednosti. Naročito je za zdravlje odlična crna čokolada koja pomaže boljem radu mozga, a može i spriječiti mnoge bolesti. Bogata je zdravim zasićenim masnim kiselinama, ima manje ugljikohidrata i šećera, a više vlakana, željeza, magnezija, fosfora i kalija od obične mliječne čokolade. Također, sadrži više flavonoida, hranjivih tvari koje se nalaze u biljkama i jačaju imunitet.

Čokolada povećava proizvodnju endorfina, poznatog kao hormona sreće. Osim što popravlja raspoloženje, čokolada utječe na smanjenje bolova.

Također, potiče i oslobađanje prirodnog amfetamina u tijelu – feniletilamina, koji daje energiju. Pozitivno utiče i na nivo serotonina, neurotransmitera koji djeluje kao antidepresiv.

Nadalje, čokolada obnavlja srčane arterije, te omogućava bolji rad srca. Smanjuje rizik od srčanog udara.  Pokazalo se i da konzumiranje čokolade pomaže u smanjenju razine “lošeg kolesterola” i povećanju razine “dobrog kolesterola”.

Ako redovno pijete toplu čokoladu poboljšat ćete protok krvi u bitne dijelove mozga, a može vam pomoći i u borbi protiv Alzheimerove bolesti, pokazala je studija na Harvardu.

Trudnice koje konzumiraju čokoladu manje su izložene stresu pa se njihova djeca po rođenju više smiju, pokazala je pak jedna studija u Finskoj.

Loading...