Biljke i med – odlična podrška suvremenoj medicini!

0
384

Biljne tvari koje služe kao pomoć pri liječenju ili ublažavanju tegoba, složene su smjese organskih kemikalija koje dolaze iz sirovog ili prerađenog dijela biljke. Svakodnevnom uporabom pčelinjih proizvoda (med, propolis, matična mliječ i pelud) u prehrani, mogu se očuvati zdravlje i prevenirati bolesti

Biljna medicina vuče korijene iz svake kulture širom svijeta. Postoje različite filozofije i prakticiranja tradicionalne medicine u svijetu, ali svi se slažu da je bit samo u jednom: holistički pristup. Središnja ideja biljne medicine, stavljanje je naglaska na zdravlje, a ne samo na bolest i na taj način je odlična podrška suvremenoj medicini. Biljne tvari koje služe kao pomoć pri liječenju ili ublažavanju tegoba, složene su smjese organskih kemikalija koje dolaze iz sirovog ili prerađenog dijela biljke. U biljnoj medicini se koriste sjeme, list, plod, kora, korijen i cvijet biljke. Mnogi čimbenici su odgovorni za pravilno djelovanje biljnih pripravaka, primjerice, gdje biljka raste i kako se obrađuje, koristi li se sirova ili kao ekstrakt, kako se ekstrahira…

Nebrojena znanstvena istraživanja dokazala su da nam priroda nudi izvrsna rješenja, samo ih moramo znati upotrijebiti. Zadivljujuću sinergiju biljnih supstancija zasad nije moguće dostići umjetno proizvedenim tvarima, a vjerovati da bismo mogli bez prirode – bila bi velika zabluda. Biljke su prirodno razvile veliki broj fitoprotektivnih tvari ili fitonutrijenata koji im pomažu pri svladavanju različitih infekcija, te im omogućuju pravladavanje svakodnevnih stresova.

Loading...

Hladno prešana ulja

Uzimanjem ljekovitog bilja u organizam unosimo i određene aktivne i zaštitne tvari, makro i mikro elemente, koje imaju značajnu ulogu u prevenciji različitih vrsta bolesti i zaštiti zdravlja. Jedan od najboljih i najučinkovitijih načina obrade kako bi se očuvale ljekovite supstance i nutrijenti iz biljaka, je metoda hladnog prešanja do 28 stupnjeva Celzijusa. Hladno prešana ulja sjemenki neophodna su u svakodnevnoj prehrani i preduvjet su pravilnog načina prehrane. Visoki sadržaj biološki aktivnih tvari u sjemenkama, čini ih izvrsnom hranom i ljekovitom sirovinom biljnog podrijetla.

Najbolji način rješavanja nedostatka omega-3 i omega-6 masnih kiselina je obogaćivanje prehrane namirnicama koje ih sadrže, a najbolji izvor čine hladno prešano ulje crnog kima, boljeg lana, (camelina sativa, a ne obični lan koji oksidira) i – oraha. Kako smo svi više ili manje pod konstantnim kroničnim upalama (gastritis, artritis, neurodermitis i sl.,) treba nam baš ta biljna prekusorska omega tri – alfa linolenska kiselina. Ona djeluje protuupalno, za razliku od omega 6 i 9 koje su djeluju proupalno, a imamo ih 15 do 25 puta više u odnosu na prekusorsku omegu 3.

Benefiti biljne medicine

Biljni pripravci, odnosno ekstrakti biljaka kao što su hladno prešana ulja, čajevi, pripravci na bazi meda, macerati i brašna, dostupni su u mnogim trgovinama zdrave hrane i apotekama. Međutim, potrebno je pažljivo čitati deklaracije i upozorenja na preparatima. Biljna medicina napreduje, a zbog velike potražnje za biljnim preparatima, provedeno je i provodi se sve više istraživanja koja pokazuju učinkovitost bilja i njihovih sastojaka čime se postiže bolje razumijevanje.

Prilikom kupnje biljnih preparata, osim pažljivog čitanja upozorenja, potrebno je pratiti i datum proizvodnje, odnosno rok trajanja proizvoda. Što je prirodnija obrada ljekovitog bilja, time je i proizvod bogatiji aktivnim ljekovitim principima, pa je i rok trajanja proizvoda kraći. Ukoliko se ne dodaju aditivi i konzervansi, većina preparata, npr. hladno prešana ulja i proizvodi na bazi meda, imaju rok trajanja od godine dana.

Med je prirodni konzervans, pa je rok trajanja prirodno i puno duži, ali se pripravcima na bazi meda s vremenom mijenja konzistencija, pa se preporučuje konzumirati ih unutar godine dana od proizvodnje. Najbolji primjer minimalnog zadiranja u prirodne procese je hladno prešanje sjemenki, čime samim stiskom preše dobivamo esenciju ljekovite biljke.

S druge strane, kad iz sjemena sikavice dobijemo hladno prešano ulje koje koristimo za detopksikaciju organizma i kao savršeno kozmetičko ulje, dio sjemenke koji zaostaje nakon prešanja je odličan izvor silimarina. Sad je on podatan za mehaničku obradu, te nakon mljevenja i granuliranja postaje dodatak prehrani koji bismo stvarno mogli nazvati najprirodnijim lijekom za poboljšanje funkcije jetre, jer osim samog silimarina i biljnih vlakana ne sadrži ni želatinoznu kapsulu, a još manje štetne heksane kojima se farmacija koristi u ekstrakciji određenih ljekovitih principa.

Biljni pripravci ne zamjenjuju farmaceutske lijekove, ali sinergiju biljnih supstancija zasad nije moguće dostići umjetno proizvedenim tvarima. Koristeći biljne aktivne tvari, štitimo organizam i preveniramo različite vrste bolesti. Također, mnoge biljke se i ciljano koriste u liječenju kroničnih i akutnih stanja, a mnoge studije dokazuju njihovu učinkovitost. Primjerice, od 177 lijekova odobrenih diljem svijeta za liječenje raka, više od 70 posto njih se temelji na prirodnim biljnim principima ili njihovim kemijskim imitacijama.

U zajedništvu s medom

Apiterapija čini sastavni dio biljne medicine, kao pomoć pri liječenju različitih tegoba. Svakodnevnom uporabom pčelinjih proizvoda (med, propolis, matična mliječ i pelud) u prehrani, mogu se očuvati zdravlje i prevenirati bolesti. Posebnost kod konzumacije pčelinjih proizvoda je da se organizam ne može naviknuti na njihovu konstantnu uporabu kao kod proizvoda sintetskog porijekla.

Med je biokatalizator, tako da je svaki med dobar za probavu; on nas uvijek asocira na nešto zdravo, prirodno i savršeno Boja, okus i miris najvažnija su organoleptička svojstva meda i ovise o biljnom porijeklu, te uvjetima prerade i čuvanja. Mnogo je razloga za svakodnevno uzimanje meda – zdravi zubi i zubno meso, uredna probava i stolica, metabolizam je brži i uspješniji, koža elastičnija i zdravija, otpornost na viruse, bakterije i alergije se pojačava.

Iza svake žlice meda potrebno je popiti čašu vode, jer je med higroskopan, tj. veže na sebe veliku količinu vode, sadrži relativno puno glukoze i ima relativno visok glikemijski indeks (naravno da je on neusporedivo manji od glikemijskog indeksa bijelog ili smeđeg šećera). S druge, pak, strane sadrži praktično sve vitamine i minerale, a i mnoštvo korisnih enzima. Također, med je savršen medij za dodavanje ljekovitog bilja.

Med, kojemu su dodane sjemenke i ljekovito bilje, brza je i nutritivno bogata “bomba”. Brza – jer obiluje fruktozom i glukozom, nutritivna – jer sadrži široki spektar mikro i makro nutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva. Sjemenke i ljekovito bilje u medu je na sigurnom, zaštićeno od oksidacije, traje dulje, ne gubi blagotvorna svojstva, a povrh svega zajedništvo u medu podiže pozitivni sinergijski učinak.