Poznati franjevački svećenik Bonaventura Duda preminuo u 94. godini

0
498
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Smatra se najuglednijim franjevcem na hrvatskom jezičnom području

Fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba preminuo je danas u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva, objavila je Zagrebačka nadbiskupija.

Smatra se najuglednijim franjevcem na hrvatskom jezičnom području.

Loading...

Većinu života živio je i djelovao u Franjevačkom samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu.

Fra Bonaventura Roko Duda, porijeklom iz ljupkog mjestašca Krasa na otoku Krku, rodio se 14. siječnja 1924. godine u Rijeci. Odgojen u dubokoj vjeri svoje obitelji već je kao predškolac bio kadar naizust ponoviti nedjeljnu propovijed koju bi čuo u crkvi, te je s pet godina krenuo u prvi razred pučke škole. U desetoj godini školovanje je nastavio u Rijeci gdje je postao revnim ministrantom kod trsatskih franjevaca. U dječakovu srcu niknulo je zvanje, te je u kolovozu 1941. godine postao franjevcem, a 15. siječnja 1950. svećenikom.

Na Antonianumu u Rimu doktorirao je 1956., a 1957. godine, nakon studija na Papinskom biblijskom institutu, postigao je biblijski licencijat. U jesen iste godine počeo je predavati na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Usto je predavao i na Filozofsko-teološkom učilištu Hrvatske franjevačke provincije u Samoboru i na Trsatu. Jedan je od pokretača Glasa Koncila, a od samog osnutka djelovao je i u Kršćanskoj sadašnjosti.

Posebno se posvetio prevođenju riječi Božje (Evanđelje 1962., s Jurom Kaštelanom glavni urednik Zagrebačke Biblije 1968., s fra Jerkom Fućakom Novi zavjet 1972. i Hrvatski kolekcionar 1969. te većinu himana iz Časoslova 1972). Od njegovih brojnih objavljenih djela spomenimo tek neka: Sijač je Sin Čovječji (A), Sjeme je riječ Božja (B), U plemenitu srcu (C), Svijeta Razveselitelj, Sedam Isusovih riječi, Ja Bogu povjerih svoj štap, Što je za me Biblija, Moj sveti Franjo, Sveci franjevačkoga kalendara…