Zloguki prorok Juncker i nabavka zrakoplova

screenshot

Zanimljivo, kako se u Hrvatskoj uvijek nađu političari koji javno zastupaju interese drugih država, dok je obrnuti primjer doista vrlo teško pronaći

Sjećam se nevjerojatne kampanje koju su svojebremeno, vodili gotovo svi političari, pričajući kako ćemo ulaskom u EU živjeti znatno bolje. Pritom se nisu birala sredstva, promjenjena su referendumska pravila, pa je bilo dovoljno da pet ljudi glasuje „za“ i „put u bolju budućnost“ mogao je započeti.

Vesna Pusić prije referenduma je čak zaprijetila umirovljenicima da ako ne uđemo u EU neće biti mirovina, dok je Ivo Sanader često znao govoriti kako je bolje sjediti za stolom za kojim se odlučuje, nego gledati sa strane.

U petoj godini članstva u EU mogu zaključiti da naši političari „sjede za stolom“, ali o ničemu ne odlučuju niti ih se bilo što pita. Čak u odnosima s onima koji „gledaju sa strane“ –  birokrati u Bruxellesu, redovito odlučuju protiv interesa svoje članice, Hrvatske.

A kada se radi o Sloveniji koja je članica EU, onda je zapravo posve jasno iz Juncerove izjave, “kako taj spor nikoga u Europi uopće ne zanima” da EU zapravo podržava Sloveniju.

Na žalost Sloveniju podržava i Ivan Jakovčić, te vodstvo IDS-a u Istri. Europarlamentarac Jakovčić poručio je da bi najbolje bilo uz dijalog implementirati arbitražnu presudu.



Zanimljivo, kako se u Hrvatskoj uvijek nađu političari koji javno zastupaju interese drugih država, dok je obrnuti primjer doista vrlo teško pronaći. Takvim ponašanjem dijela političara  i dugogodišnjom pogrešnom vanjskom politikom Mesića i Josipovića, postali smo zemlja iza koje ne stoji niti jedna utjecajna država na svijetu.

Juncker je slika i prilika birokrata iz EU

Jean Claude Juncker s mjesečnom plaćom od 205.000 kuna, ali i brojnim povlasticama, nema razloga brinuti o svojoj budućnosti.

U pet godina mandata Juncker će na ime plaće skupiti 12,3 milijuna kuna.

Povrh toga, nakon kraja mandata dobit će trajnu mirovinu u iznosu od 46.000 kuna mjesečno.

Svemu tome treba dodati i gotovo dva milijuna kuna potpore za ‘režijske troškove’ koje mu tijekom mandata isplaćuje Europska komisija.

Nakon što mu završi mandat Juncker će dobiti i 200.000 za pomoć pri preseljenju te ‘honorar za prilagodbu’ od milijun kuna. Cijelo to vrijeme primat će i već spomenutu mirovinu.

Možda je zato često u „veselom“ stanju. Kada je odbacio glasine da ima problem s alkoholom, kako prenosi britanski Telegraph, Juncker je to učinio tijekom intervjua na kojem je popio četiri čaše šampanjca. Telegraph navodi i kako je jedan viši diplomatski izvor rekao da Juncker pije konjak za doručak.

Junckerova izjava; “Nikad nećemo prihvatiti to da se neriješena granična pitanja unose u EU ulaskom nove članice, Ona se trebaju se riješiti prije ulaska u EU”, u normalnim bi okolnostima bila vrlo povoljna za Hrvatsku. U ovom trenutku, zvuče kao zlokobna najava traženja daljnih teritorijalnih ustupaka, na račun Hrvatske.

Uostalom, kada je Hrvatska blokirala Srbiju tražeći ukidanje sramotne univerzalne jurisdikcije, koja Srbiji omogućava progon hrvatskih branitelja za „slučajeve“ koji su se dogodili u Hrvatskoj, EU je stala na stranu Srbije, protiv svoje članice Hrvatske. Vijest o uspješnom pritisku na Hrvatsku Vučiću je u Parizu osobno priopćila Angela Merkel i prije nego li je Hrvatska odblokirala pregovore Srbiji.

U slučaju traženja ravnopravnog statusa za Hrvate u Bosni, ponovno je Njemačka, najmoćnija država EU stala na stranu onih koji zagovaraju unitarnu Bosnu, čudeći se zašto Hrvati žele sami birati svoje predstavnike ili imati program na hrvatskome jeziku.

Inače, Njemačka politika „otvorenih vrata“ skupo je stajala Europu, a i najnovija incijativa ljevičara Martina Schulza, šefa njemačke socijaldemokratske stranke, koji želi do 2025. godine Europsku uniju pretvoriti u ”Sjedinjene Europske Države” je izvan zdrave pameti.

U tim okolnostima ne bih se začudio da EU u ime „višeg cilja“ i prijema novih članica, zatraži od Hrvatske „flesibilnost“ za rješenje graničnih sporova s BiH,  Srbijom i Crnom Gorom, prema načelu „pravičnosti“ i „dobrosusjedskih odnosa“, a ne međunarodnog prava.

Zato bi bilo mudro da hrvatska vlast te sporove rješi na vrijeme.

Potreban nam je moćan saveznik

Nakon odgode kupovine zrakoplova, koju je obznanio Plenković, bilo bi svrsishodno kupiti najbolje, a to su američki F-16 Block 70/72 Viper zrakoplovi 4+ generacije koje nema nitko u Europi, što je i jasna politička poruka.

Osim toga početak izgradnje LNG-a dao bi do znanja, novoimenovanom američkom veleposlaniku u Zagrebu, Robertu Kohorstu vrlo bliskom američkom predsjedniku Trumpu, kako Hrvatska, vrlo konkretno želi poboljšanje i gospodarskih odnosa sa SAD-om.

U situaciji kada se u Bruxellesu nekorektno odnose prema Hrvatskoj približavanje SAD-u, bio bi pravi odgovor.

Također, zemlje Višegradske skupine, su prirodni odabir političkih saveznika za Hrvatsku, unutar same EU.

Primjerice Češka, Mađarska ni Poljska nisu uvele euro, iako su to već mogle učiniti, jer na svaki način žele zadržati što veću suverenost u odnosu na Bruxelles.

Nasuprot njima, Plenković i guverner Vujčić žele uvesti euro što prije, već 2020.g, „jer je to dobro i za Hrvatsku i za EU“.

Ukoliko Vlada nema samopoštovanja ne može očekivati niti da će je međunarodni krugovi respektirati..

Facebook Comments

Loading...
DIJELI