Zločinac-pokajnik koji je “presudio” Ratku Mladiću

Snimka zaslona Youtube

Erdemović je 1996. našao novinarku američkog ABC-a i ispričao joj sve što je radio i vidio.

Na suđenju Ratku Mladiću 2013. godine u Haagu Dražen Erdemović bio je svjedok pokajnik koji se odlučio ispričati stravične događaje iz Srebrenice.

Erdemović je 1996. našao novinarku američkog ABC-a i ispričao joj sve što je radio i vidio, prenose 24 sata. Uskoro je optužen pred Haaškim tribunalom (ICTY), priznao je krivnju i prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora. Nakon žalbe je to smanjeno na pet godina.

Erdemović je bio prva osoba koja je priznala zločin pred Tribunalom i prva koja je osuđena bilo kojem međunarodnom kaznenom sudu u pola stoljeća. Tijekom zadnjih 20 godina mnogo puta je i svjedočio pred Tribunalom koji je utvrdio postojanje genocida u Srebrenici. Otkrio je i mjesta gdje su zarobljenici ubijani i zakapani u masovne grobnice.  Danas živi na nepoznatoj lokaciji, pod skrivenim identitetom.  

Erdemović i njegov odred bili su zaduženi za likvidaciju muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice dovedenih kod sela Pilice. Kada je shvatio što im je zadatak Erdemović se, prema svojim riječima, pobunio. Pokazujući na zarobljenike, njegov nadređeni, Mišo Pelemiš, kratko mu je rekao: ‘Ako nećeš pucati, stani pokraj njih’. Erdemović je odabrao pucati. Prema više vlastitih svjedočenja, sam je ubio između 70 i 100 ljudi.

Erdemović je na suđenju kazao kako su ujutro 16. srpnja 1995. godine prvi autobusi počeli su dolaziti na Ekonomiju Branjevo kod sela Pilica, u općini Zvornik, BiH. U autobusima su bili muslimanski muškarci i dječaci zarobljeni u Srebrenici i izdvojeni od strane pripadnika Vojske Republike Srpske kao “vojno sposobni”.



Stari između 15 do 60 godina, vezanih ruku, u civilnoj odjeći i s povezima preko očiju, počeli su izlaziti iz autobusa. Izvodilo ih se u grupama po deset, postrojilo na poljani iza farme, a pripadnici Desetog diverzantskog odreda su potom ih strijeljali s leđa.

U svojoj završnoj riječi, Erdemović je napravio nešto što Ratko Mladić nikad nije,  ispričao se za zvjerske zločine u kojima je sudjelovao. U videu možete pogledati ispriku:

Facebook Comments

Loading...
DIJELI