Žestoko na sjednici Programskog vijeća HRT-a! Pupovčev zamjenik udarao po Dujmoviću zbog gostiju u emisiji

Goran Stanzl/PIXSELL

Saša Milošević obrušio se na Dujmovića zbog izbora gostiju i neprofesionalnih intervjua

Na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a raspravljalo se o programu javnog RTV servisa. Iako je najviše kritika bilo na nastup Hrvoja Hribara, u središtu se našla i emisija ‘Iza zavjese’. Napad na emisiju Tihomira Dujmovića poveo je zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća i član Programskog vijeća HRT-a Saša Milošević, prenosi Direktno.hr.

Saša Milošević se obrušio na emisiju ‘Iza zavjese’ i rekao da mu se činilo kako je dno na HRT-u dosegnuto, no da je ova emisija probila dno. Komentirao je goste koje se poziva i istaknuo kako je to ‘nešto prestrašno i neprofesionalno’.

Posebno se osvrnuo na čelnicu udruge U ime obitelji Željku Markić. Rekao je kako je Markić već drugi puta nastupila u kratkom periodu, da ju Tihomir Dujmović nije kritički propitivao te da je ona plasirala sve što je htjela i obasipala nas svojom političkom argumentacijom.

Zasmetalo mu je i gostovanje Romana Leljaka. Istaknuo je kako je riječ o kriminalcu i problematičnoj ličnosti koja samo dezinformira javnost. Gostovanje je opisao kao ‘pristrano i neobjektivno’.

Milošević je kritizirao i emisiju u kojoj je gostovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, za koju je rekao da je bila ‘nabacivanje zicera’ i dogovoreni intervju.



‘Kako se radi intervju, vidjeli smo na Novoj TV kad je to napravio Mislav Bago’, kazao je Milošević i dodao da se tako kritički vodi jedan intervju, dok je Dujmović intervju odradio ‘neprofesionalno i nekritički’.

Nakon cijelog niza uvreda na račun Tihomira Dujmovića, predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo upozorio je Miloševića da se ne smije izražavati ovako neprofesionalno. No, i nakon upozorenja Milošević je nastavio blatiti emisiju i voditelja te mu je Kedžo dozvolio da završi riječ.

Programsko vijeće pozvalo urednike HRT-a na poštivanje etike i profesije

Programsko vijeće HRT-a u utorak je na temelju apela Nadzornog odbora raspravljalo o programu javnog servisa,  a naročito o istupu Hrvoja Hribara u ‘Nedjeljom u 2’, profesora Dejana Jovića u ‘Prizmi’ i prijenosu Zagreb Boxing Explosiona te je donijelo zaključak da ‘ novinari i urednici moraju obratiti više pozornosti na etiku i profesionalne standarde, posebno u emisijama uživo’.

Osim toga, Programsko vijeće u zaključku je HRT-ovim urednicima predložilo i  da ‘obrate pozornost na relevantnost i kompetentnost gostiju kada se obrađuju pojedine teme’.

Vršitelj dužnosti ravnatelja programa HRT-a Božidar Domagoj Burić na sjednici Programskog vijeća najavio je kako je dugoročna generička programska shema HRT-a završena, a uskoro će biti predstavljena i široj javnosti.

Petosatna rasprava o ‘neprimjerenim tvrdnjama gostiju u programima HRT-a’

U burnoj petosatnoj raspravi, a na temelju dopisa Nadzornog odbora, raspravljalo se o pojedinim emisijama i jesu li one kršile temeljna ljudska prava, odnosno raspravljalo se o neprimjerenim tvrdnjama gostiju u programima HRT-a.

Konkretno, bilo je riječ o gostovanju bivšeg ravnatelja Hrvatskog audiovizaulnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara koji je gostojući u ‘Nedjeljom u 2’ kod Aleksandra Stankovića iznio neprimjerene tvrdnje o  zdravstvenom stanju svoje kolegice, filmske redateljice Ivone Juke. Članovi Programskog vijeća raspravljali su je li se voditelj HRT-ove emisije koja ide uživo, Aleksandar Stanković, adekvantno snašao i uime HRT-a ogradio. Osim toga, kako je istaknuto, Hribar je u istoj emisiji imao i drugih kontroverznih primjedaba o kojima su raspravljali članovi Vijeća poput korištenja metafora ‘ o konjskoj glavi u svojem krevetu’ kao jednoj od prijetnji zbog koje je odstupio sa čelnog mjesta HAVC-a.

Predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo smatrao je i prijenošenje takvih Hribarovih izjava neprimjerenim, ističući da je time HRT prikazan ‘kao medijska kuća koja podržava stav da je država izgubila kontrolu nad procesima’ te da se od o toga HRT nije dovoljno ogradio.

Novoimenovani član Vijeća Ivo Lučić rekao je kako mu je bilo iritantno da se čovjek kojeg dovode u vezu s kršenjem zakona, dolazi u udarnu emisiju HRT-a gdje mu se, kako je rekao, daje priliku da optužuje državu te da voditelj pritom ‘ima prijateljski stav’.
Na to je replicirao član Vijeća Saša Milošević koji je rekao kako je pozivanje Hribara ‘novinarski bilo sasvim opravdano’ te kako ne misli da se voditelj Stanković postavio ‘prijateljski’ već je koristio i brojne argumente koje su navodili i žestoki Hribarovi kritičari.

Članica Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a, Maja Sever, naglasila je kako je Stanković nekoliko puta tijekom emisije upozoravao Hribara da nije korektno javno iznositi bilo čije zdravstveno stanje, dodavši kako mu je čak i redateljica Juka zahvalila na tome.

Na sjednici se raspravljalo i o dopisu braniteljske udruge koja je upozorila da je u emisiji ‘Prizma’ prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uspoređen sa Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Šešeljom.

Maja Sever je rekla kako to nisu bili stavovi HRT-a već profesora Dejana Jovića.

Novoimenovani član Vijeća Nikola Baketa ustvrdio je kako u ‘Prizmi’ predsjednik Tuđman, Šešelj i Milošević nisu uspoređeni ni komparirani, nego je rečeno da njihovi politički nasljednici nikako nisu sposobni pružiti sigurnost u regiji.

Raspravljalo se i o dopisu NO-a HRT-a kojim se upozoravalo na prenošenje boksačkog susreta Zagreb Boxing Explosion, od čega se ogradio i Hrvatski boksački savez. Na to je odgovorio v.d. glavni urednik HTV 2, Bruno Kovačević, koji je rekao kako su amaterski i profesionalni boks različite kategorije te kako je boksački savez u ovom slučaju nadležnosti.

Preneseni meč održan je pod pokroviteljstvom World Boxing Councila (WBC), a pod tim su pokroviteljstvom boksali i Mavrović i Kličko. Ugovor je obuhvaćao borbu Luke Pupeka mladog boksača pod WBC-om koji je dobio šansu da se bori za prvaka Mediterana’, naglasio je Kovačić.

Vijećnici su upozorili i na, kako je istaknuto, smanjivanje vlastite proizvodnje HRT-a, a naročito na produkciju dokumentarnog programa.
Burić je rekao je kako se postupa prema godišnjem planu proizvodnje koji je, kada je on došao, bio zaključen te potvrdio da je ‘netko zaustavio i izbacio’ čak 27 dokumentaraca od kojih će većina uskoro ipak biti snimljena u produkciji HRT-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI