ZAPOSLENIK FACEBOOKA OTVORENO O CENZURI: ‘Toleriramo samo istomišljenike, u suprotnom smo fašisti’

Etikete ‘lažnih vijesti’, ‘alternativnih činjenica’ i ‘teorija zavjere’ sve češće služe kao okvir za gašenje kanala na društvenim mrežama i platformama.

Čoporativna podrška i osuda, naročito kod ljevice

Do ovog trenutka najdeblji kraj je izvukao Alex Jones kojemu je gašenje YouTube kanala izravno iz džepa izbilo milijune dolara na mjesečnoj bazi. A YouTube tu ne misli stati, kao ni Facebook. Stoga ne čude sve brojniji zviždači koji otvoreno progovaraju o rastućoj netoleranciji pod okriljem ‘borbe za toleranciju’. Ti novi alati skrivaju se pod domenom ‘liberalizma’ i ‘zaštite potrebitih’, no u svojoj su srži suptilna promocija korporativnog fašizma. Donald Trump je ogolio licemjerje tih kanala – Google je ovih dana njegov lik i djelo poistovjetio s pojmom ‘idiot’ pri čijem traženju upravo američki predsjednik izlazi kao glavni odgovor u tražilici. S druge strane, ako ste za Johna McCaina slučajno napisali da je ‘ratni huškač’ ili ‘zločinac’, dobili biste opomenu pred isključenje.

Slična priča je i o Billu Clintonu, Hillary Clinton, Baracku Obami i ostalim igračima establishmenta. Brian Amerige kao zaposlenik Facebooka smatra da je politički Status Quo stvorio ogromne probleme u raznolikosti političke scene. “Postajemo politička monokultura, s manjkom tolerancije prema drugačijim gledištima. Tvrdimo da pozdravljamo sve poglede, no brzi smo kada treba osuđivati, naročito čoporativno, i to bilo koga tko nam je ideološki suprotstavljen. Naročito ako je u pitanju ljevica.” Kao primjer je uzeo agresivan stav prema Trumpovim promo-posterima i kampanji dok se stav rapidno popravlja kada se reklamiraju bilo kakvi prosvjedi ili uvrede na račun predsjednika. Politička korektnost ne postoji ako je u pitanju netko s čijim se svjetonazorom ne slažemo.

Pravo na slobodu mišljenja i ako se s istim ne slažete



Dok se za imigrante i muslimane pazi svaka riječ i važe bilo kakva kritika nauštrb njihove religije, boje kože ili seksualnosti, Trumpa i suradnike se napada na svim poljima – od šovinističkih epiteta njegovim djelatnicama, homofobnih i antisemitskih ispada ljudima u kampanji do rasizma upućenog ka pripadnicima bijele rase ili protestantske religije. “Facebook sve manje promovira transparentne i cjelovite priče, ideje i komentare svojih korisnika. Voljeli mi to ili ne, zaslužujemo kritike na svoj račun. Tvrtka nam polako postaje gluha i slijepa na brojne kritike, kao da se one nas ne tiču. Zato cijela platforma polako gubi na popularnosti i značaju.” Amerige je i sam naišao na brojne kritike kod kolega koji smatraju da ovakve stvari trebaju ostati iza zatvorenih vrata.

Otvorio je Facebook grupu ‘Political Diversity’ gdje bilo tko može izraziti svoje političke stavove ma koliko se oni razlikovali od srednje struje. I vrlo brzo dobio prijavu zbog ‘uvredljivog sadržaja prema manjinama’. On pak smatra da puke statistike i njihova interpretacija ne mogu i ne smiju biti smatrane kao ‘uvredljive’. Smatra da ako je neka društvena skupina involviranija u određene delikte da bi se to trebalo sociološki proučavati i nastojati riješiti na dobrobit društvu, a ne zatirati pod tepih i relativizirati – bilo da je u pitanju pedofilija u crkvi ili silovanja u getoima od strane imigranata. Facebook je od alata za debate i rasprave preko noći postao platforma zabrana, suspenzija i verbalnog delikta. I Amerige vjeruje da će se problem ili brzo riješiti ili će se korisnici prebaciti na Reddit i zamjenske servise.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI