Žalac: ‘Moramo očuvati kohezijsku politiku i pobrinuti se da građani EU svakog dana i na vlastitoj koži osjete njezin učinak’

Davor Visnjic/PIXSELL

Po završetku programa sastanka Vijeća, održan je i bilateralni sastanak ministrice Žalac s g. Peterom Pellegrinijem, potpredsjednikom Vlade Slovačke Republike za ulaganja i informatizaciju

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s delegacijom sudjelovala je na sjednici Vijeća za opće poslove u formatu ministara nadležnih za kohezijsku politiku koja se održala u utorak 25. travnja 2017. godine u Luxembourgu.

Sjednica Vijeća za opće poslove u potpunosti je bila posvećena kohezijskoj politici te su članovi vijeća, ministri svih zemalja članica Europske unije nadležni za kohezijsku politiku, raspravljali o važnosti poboljšanja vidljivosti rezultata provedbe kohezijske politike i njezino približavanje građanima.

Tijekom sastanka Vijeća, ministrica Žalac naglasila je: „Hrvatska se snažno zalaže za nastavak provođenja kohezijske politike i smatram da nema potrebe za uvođenjem radikalnih promjena u sustav kako bi omogućili bolje rezultate, već bi u ovim kompleksnim vremenima trebali iskoristiti sve postojeće alate kohezijske politike i svih ostalih instrumenata Europske unije, kako bi riješili postojeće probleme, promijenili percepciju građana i poboljšali vidljivost rezultata provedbe istih.“

Osim toga, ministrica je istaknula i problem na graničnim prijelazima s kojim se posljednjih tjedana Republika Hrvatska suočava, a koji nikako ne pridonosi približavanju programa Europske unije njezinim građanima: „Problemi na graničnim prijelazima kojima u Republici Hrvatskoj svjedočimo posljednjih tjedana uvelike otežavaju život građana Europske unije. Osim što ugrožavaju naše gospodarstvo, situacije poput ove negativno utječu na percepciju Europske unije u cjelini! Kako bi doista mogli govoriti o vidljivosti kohezijske politike, moramo se pobrinuti da građani Europske unije u svakodnevnom životu i na vlastitoj koži osjete njezine učinke i napredak društva u cjelini.“ zaključila je Žalac.

Nakon službenog dijela sastanka Vijeća, održana je i razmjena mišljenja s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Cretu, na kojem se razgovaralo o budućnosti kohezijske politike nakon 2020. Povjerenica Cretu u četvrtak 27. travnja 2017. godine boravit će u radnom posjetu u Hrvatskoj, tijekom kojeg će se sastati s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom regionalnog razvoja i EU fondova  Gabrijelom Žalac te dodatno raspraviti probleme s kojima se Hrvatska suočava ali i postignute rezultate vezane uz fondove Europske unije.



Po završetku programa sastanka Vijeća, održan je i bilateralni sastanak ministrice Žalac s g. Peterom Pellegrinijem, potpredsjednikom Vlade Slovačke Republike za ulaganja i informatizaciju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI