Zagrebački gradonačelnik ‘djevojčici u plavom kaputiću’ obećao kupiti kuću

Instagram Milan Bandić

U subotu je zagrebački gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić  sa suradnicima u zgradi Gradske uprave primio gospođu Željku Mitrović Jurić, poznatiju kao Djevojčicu u plavome kaputiću iz vremena razaranja Vukovara.

Fotografija šestogodišnje djevojčice koja drži mamu za ruku i koja s tužnim izrazom lica korača u vukovarskoj koloni bila je metafora tadašnje Hrvatske, a djevojčica je postala simbol Vukovara i Hrvatske tih ratnih godina.

“Vaša slika koja je obišla svijet ostat će u trajnoj uspomeni svakoga, ne samo hrvatskog čovjeka”, istaknuo je gradonačelnik. 

Naime, Mitrović Jurić rekla je kako je udrugu Plavi kaputić osnovala kako bi se kroz različite projekte podupirao rad državnih institucija u ostvarivanju zakonom predviđenih prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te provodila istraživanja o nestalima i kako bi se pomoglo njihovim obiteljima, vodeći uvijek računa o zaštiti nacionalnih interesa i očuvanja digniteta Domovinskog rata.

Gradonačelnik Bandić prihvatio je poziv udruge da Grad Zagreb sudjeluje u projektu kroz pokroviteljstvo i zajedničku suradnju u realizaciji projekta “Kuća sjećanja – Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život”.



Grad Zagreb se obvezao osigurati sredstva za kupnju te odabrane kuće, jer, rekao je Bandić, Zagreb je uvijek bio i uvijek će biti uz Vukovar i Vukovarce.

Ovaj današnji susret, prihvaćeno pokroviteljstvo i suradnja još je jedno hvala za sve ono što su Grad heroj i njegovi građani pretrpjeli za sve nas. Gradu Zagrebu je čast biti dio tog projekta kako se ne bi zaboravio Vukovar. Ne smijemo mrziti, trebamo oprostiti, ali ne i zaboraviti”, rekao je gradonačelnik.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI