Vučić: ‘Politiku Srbije neće voditi pojedini članovi Hrvatske vlade!’

Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je ranije u petak u Beču poručio da je vrijeme ratova prošlost te naglasio kako se nada da će njegov posjet Hrvatskoj biti uspješan

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izjavu hrvatskih dužnosnika da bi se prije najavljenog posjeta Zagrebu on trebao “ispričati zbog velikosrpske agresije” rekavši da će politiku Srbije voditi šef države i vlada Srbije, a ne Hrvatske.

Naša politika je politika pružanja ruke i politika budućnosti. Tko želi ostati zaglavljen u prošlosti mi mu želimo sve najbolje, ali ne mora nas uvoditi u istu priču, niti u takvoj priči želimo ostati”, rekao je Vučić novinarima poslije zajedničke tiskovne konferencije s austrijskim kancelarom Sebastianom  Kurzom.

Jedino što mogu reći je da će politiku Srbije voditi organi Republike Srbije, predsjednik Srbije i vlada Srbije. Svakako je neće voditi članovi vlade Hrvatske, tako da mi smo ti koji ćemo odlučivati što ćemo učiniti, kakvu ćemo politiku voditi”, rekao je srbijanski šef države u Beču.

Pošto je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala Vučića u posjet, a on poziv prihvatio, takav sastanak pozdravio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Vučić bi trebao posjetiti Zagreb 12. i 13. veljače, nakon što je njegov posjet planiran za studeni prošle godine odgođen.



Pojedini hrvatski dužnosnici poručili su da se Vučić prije dolaska u Hrvatsku treba “ispričati za velikosrpsku agresiju” i svoje ocjene o ratnim sukobima u Hrvatskoj s početka 90-ih na teritoriju Gline, a iz Beograda odgovoreno je da Vučić ne treba putovati u Zagreb jer “njegova mirovna politika nema sugovornike” u Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar Kitarović je za Hrvatski radio u petak rekla da s Vučićem želi razgovarati iskreno i otvoreno kako bi otvorena pitanja dvije zemlje što prije riješile.

Vjerujem i vidim prema reakcijama da je ogromna većina i hrvatskog i srpskog naroda umorna od prijepora iz prošlosti i želi da se krene u bolju konstruktivniju budućnost”, rekla je hrvatska predsjednica.

Prihvaćajući u srijedu poziv Pantovčaka, Vučić je rekao da u Zagreb odlazi “u najboljoj vjeri” da Srbija i Hrvatska zajedno učine “nešto dobro za našu djecu i našu budućnost”.

Vučić je ranije u petak u Beču poručio da je vrijeme ratova prošlost te naglasio kako se nada da će njegov posjet Hrvatskoj biti uspješan i smanjiti tenzije između dviju država, izvijestili su beogradski mediji.

Grabar-Kitarović je u u petak rekla da se Vučićev posjet pripremao mjesecima, “pa i dulje od toga” i objasnila  “Kad smo ga odgodili prošle godine htjeli smo da se steknu uvjeti da se u jednoj mirnoj atmosferi bez tenzija razgovara sa srbijanskim predsjednikom o svim otvorenim pitanjima između dviju država”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI