Vučić otkrio ‘Hrvata’ koji je kriv za gubitak Kosova!

ilustracija

Kosovo je bilo i ostalo najvažnije političko pitanje u Srbiji. Vlast i opozicija godinama se međusobno optužuju za izdaju. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je srpskoj javnosti otkrio  još jednog krivca za gubitak Kosova. Radi se o Josipu Brozu Titu koji je 1946 donio odluku o teritorijalnom povećanju ove bivše jugoslavenske pokrajine.

„Ljudi u Beogradu, recimo, ne znaju da mi nemamo Kopaonik pod svojom upravom, tamo svakog dana nedaleko od Pančićevog vrha možete vidjeti Kforove patrole“- rekao je Vučić.

Njegove riječi, dodatno je ovako pojasnio Dušan Janjić, predsjednik Foruma za etničke odnose.

„Projekat pripajanja opština iz centralne Srbije, gdje je živelo većinski srpsko stanovništvo, vođeno je idejom da se poveća broj Srba na Kosovu. To je bio pokušaj da se promijeni demografska slika na KiM u korist Srba.“

Zapravo, čitav proces pripajanja srpskih općina Kosovu, imao je više etapa, ali je prvotnu odluku donio upravo Josip Broz Tito, i to još 1946. U pitanje je još jedan segment neuspjelog eksperimenta „bratstva i jedinstva“, ali i pogrešna računica, jer su Kosovski Albanci, nakon povećanja teritorija pokrajine i postotka Srba na Kosovu, kroz nekoliko desetaka godina, ponovno postali apsolutna većina. Kosovo, u današnjim granicama, uspostavljeno je tek 1963, nakon pripajanja općina Zubin potok, Lešak i Leposavić.



Prema stajalištu Srbije, Kosovu je Josip Broz Tito, na postojećih 15 općina, pridodao u razdoblju od 1946-63, ukupno još 15 općina, pa je tako teritorij Kosova povećan sa 5.196 km2 na 10 908 km2.

I povjesničar Kosta Nikolić, za sve krivi jugoslavenske komuniste.

„Sve to je rađeno pod plaštom navodnog bratstva i jedinstva, a u stvari je to bilo davanje državne teritorije Srbije drugima. Neozbiljno! Nisu oni razmišljali nikad o srpskim interesima, već kako da smanje Srbiju.“

Na ove izjave nadovezali su se i srpski mediji, bliski Vučićevom režimu, koji glavnim krivcem za gubitak Kosova, smatraju pokojnog jugoslavenskog diktatora, Josipa Broza Tita. U samom naslovu teksta, „Kurir“ nedvosmisleno zaključuje da je „Tito Albancima poklonio 670 srpskih naselja“. Ovakvo gledanje na problem Kosova, savršeno se uklapa u reviziju uloge četnika i Nedićevog režima u Drugom svjetskom ratu. Istodobno, Hrvatsku se vazda optužuje za ustaštvo i etničko čišćenje nad Srbima u Oluji. Grijeh teritorijalnog povećanja Kosova, na štetu Srbije, pripisuju isključivo Josipu Brozu Titu, iako se ta odluka donijela uz punu suglasnost zloglasnog Aleksandra Rankovića. Ali Rankoviću u Srbiji traže bolje mjesto u svojoj prošlosti. Uostalom, i tu, među tom starom i pokojnom komunističkom anacionalnom „elitom“, danas se gleda tko je bio koje nacionalnosti. Za mnoge Hrvate, Josip Broz Tito, nije bio nikakav Hrvat, ali za neke u Srbiji, i najgori Hrvat, dovoljno je dobar, da ga se proglasi krivim za gubitak Kosova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI