Vrlo važan detalj: Evo zašto je Plenković maknuo Stiera i Kovača

0
533
screenshot

Mjesecima hrvatska politička javnost promatra sukob između premijera Andreja Plenkovića i Davora Ive Stiera, čovjeka koji se donedavno opisivao kao njegov blizak prijatelj i suradnik, što ne čudi budući da mu je Plenković prilikom sastavljanja vlade povjerio upravljanje Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

No, Stier se u kombinaciji s HNS-om nije vidio pa je Plenkovićevu vladu napustio nakon što je ovaj raskinuo suradnju s Mostom. Od tada Stier se prema vlastitom priznanju pokušavao posvetiti stranačkom životu, a kako za sada stvari stoje ta posveta stranačkom životu značila je zapravo početak kampanje za preuzimanje HDZ-a, stranke kojom ravna Andrej Plenković. U toj kampanji neizravno mu se očigledno pridružio i Miro Kovač. Dvojica sada već bivših tajnika, svoje protivljenje Plenkovićevoj odluci javno su iskazala prije nekoliko tjedana kada je premijer inzistirao na rafitikaciji Istanbulske konvencije, čemu su se njih dvojica zdušno i združeno usprotivila, pozivajući se na vlastiti svjetonazor.

Loading...

Takvo protivljenje Plenkoviću je teško palo, budući da je stiglo u trenutku velikog raslojavanja stranke i u trenutku kada su mu pod stranačkim prozorom marširali prosvjednici. Već tada počelo se nagađati kako će Plenković eliminirati neistomišljenike, ali da čeka pravi trenutak i pravu priliku. Trenutak i priliku očito je dočekao nakon što je u subotu poslije Stierova govora u Ciboni ovaj izazvao oduševljenje među članstvom HDZ-a što šefu stranke nije najbolje palo. Odlučio je stoga s dužnosti političkog i međunarodnog tajnika stranke ukloniti dvojac koji mu radi o glavi, a to je pak učinio na zajedničkoj sjednici Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća.

Usprkos subotnjem gromoglasnom pljesku kojega su HDZ-ovci udjelili Stieru u trenutku kada ga je Plenković micao iz fotelje političkog tajnika stranke, nitko nije stao uz njega. Tek je troje HDZ-ovaca bilo suzdržano, a radi se o Ivani Maletić, Ivanu Domagoju Miloševiću te Ivici Kostoviću. Stier i Kovač, budući da nisu izabrani dužnosnici ne samo da su ostali bez tajničkih fotelja već su automatizmom ispali i iz Predsjedništva HDZ-a. Inače, Plenković je još u travnju na sjednici Predsjedništva stranke Stieru dao do znanja što ga očekuje te mu je rekao kako ne vidi opciju po kojoj bi on mogao ostati politički tajnik, ako bude glasovao protiv Konvencije.

U to vrijeme Kovača nije spominjao, iako su oba u Saboru bili protiv njene ratifikacije. Plenković je u to doba, kada se vodila žustra rasprava o Konvenciji, tvrdio kako neće biti sankcija ni za koga tko bude glasovao po savjesti. Danas je očito kako je to prazna floskula te da Plenković na sve načine osigurava vlastitu poziciju, ali i da se Kovača i Stiera riješio jer se ne slažu s politikom i smjerom u kojem on kani voditi HDZ.

Uzgred, valja znati kako Plenković od ranije ne njeguje neke pretjerano kvalitetne odnose s Kovačem budući da se radi o Karamarkovom ministru, koji je u vrijeme njegove kandidature za šefa HDZ-a slovio kao njegov potencijalni protukandidat pa je zapravo evidentno kako je premijer samo čekao priliku da makne Karamarkov kadar koji njemu iza leđa održava sastanke kako s pojedincima iz Mosta tako i s bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem s kojim je Kovač i danas prisan.

Plenković je svjestan kako su i Kovač i Stier radili sve kako bi oslabili njegovu poziciju i očigledno je morao birati između sebe i njih, a da je sačekao još koji mjesec tada bi mu se zaista neodlučnost obila o glavu. Kap koja je Plenkoviću prelila čašu bili su njihovi govori od prošlog vikenda, poglavito onaj Stierov. Premda je i premijer sam svjestan kako Stier tijekom svojeg izlaganja nije rekao ništa pretjerano sporno zasmetao ga je dio o klijentelizmu, kojim je kako drži naštetio stranci, ali i Penkoviću samome.