VRHUNAC KRIZE U AGROKORU: Dobavljači prijete prisilnom naplatom, održali noćni sastanak s ruskim bankarima

Robert Anic/PIXSELL

Jedan od velikih dobavljača Agrokora navodno je aktivirao svoje zadužnice što bi moglo izazvati stampedo prisilne naplate

U zgradi Kraša u srijedu navečer održao hitan sastanak ključnih dobavljača Agrokora s ruskim bankarima, doznaje RTL.

Cilj sastanka bio je da se situacija smiri, jer polako izmiče kontroli. Vrijednosnice su u samo 24 sata pale s 50 na 40 posto. To je alarm i bilo bi problematično i da je u pitanju vrijednost dionica, a ne vrijednosnice, odnosno dug Agrokora. Vjerovnici i ruski kreditori nastojali su smiriti situaciju, pokazati da i dalje drže pod kontrolom, usmjeriti se konkretnom cilju da se stvari ne odvijaju kaotično, pogotovo nakon što je veliki dobavljač aktivirao založno pravo, kako bi dobio isplatu duga, putem ovrhe, a to može u konačnici dovesti i do stečaja, piše N1.

Zadnja, ali još nepotvrđena vijest je da je jedan od velikih dobavljača Agrokora aktivirao svoje zadužnice što bi moglo izazvati stampedo prisilne naplate, prenosi RTL.

Vlasnik Orbica Branko Roglić koji je najveći distributer u centralnoj i jugoistočnoj Europi, potvrdio je za 24 sata da je jedan od manjih vjerovnika Agrokora. Danas je na pitanje o informaciji da je on pokrenuo prisilnu naplatu od Agrokora rekao da ne zna.

“Mi do jučer to nismo sigurno uradili. Sada sam na putu, pa ne znam točno što su radili moji u upravi. Nama duguju relativno malo, tek 5 ili 6 milijuna kuna. Vidjeli smo kamo to sve ide, pa smo prestali dostavljati robu Agrokoru još u prosincu kako dug ne bi rastao”, rekao je Roglić.



Na pitanje da bi pokretanje prisilne naplate dugova od Orbica moglo pokrenuti paniku i prisilnu naplatu svih dobavljača koji su dosad čekali, Roglić je dao dvojaki odgovor. “Mi sigurno nećemo biti ti koji će pokrenuti paniku. Ali bojim se da će na kraju morati biti da se svatko bori za sebe”, rekao je.

Podsjetimo, Agrokor duguje prema zadnjim podacima 16 milijardi kuna dobavljačima, a ne zna se je li taj dug pao ili narastao od kraja rujna. Nekim dobavljačima koji su među većima, duguje i 40 milijuna kuna koje je već trebao platiti.

Nakon jučerašnje izjave Yuria Solovieva iz VTB banke da je Agrokor prikrivao pravi iznos duga,  u Agrokoru je zavladala prava drama. 24sata neslužbeno doznaju da će se Agrokor braniti time da se radi o metodološkim razlikama, a ne prikrivanju dugovanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI