Vrh HDZ-a: ‘Izenađeni smo postupkom Penave, Vlada puno radi za Vukovar’

screenshot

Penava i vukovarski HDZ nezadovoljni su odnosom snaga u HDZ-u, odnosno najveći problem im je dominacija vinkovačkog HDZ-a

Nije prvi put da Ivan Penava jasno i oštro proziva Vladu ili HDZ, posebno u kontekstu nečinjenja za Vukovar, međutim tajming najave prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina vrh HDZ-a svakako bi trebao zabrinuti, piše Večernji list.

Premda Penavini i Milinovićevi motivi nisu jednaki, ključno je pitanje može li doći do prelijevanja, odnosno vala buntova u HDZ-ovim organizacijama? U vrhu te stranke nisu oduševljeni Penavinom najavom tihog prosvjeda u Vukovaru 13. listopada, ali njemu sigurno neće slijediti sankcije kao Milinoviću, a rukom odmahuju i na moguće širenje pobunjeničke fronte u stranci.

Iznenađen sam takvim postupkom Ivana Penave, ali ne vidim ga kao napad na Vladu ili HDZ. Pravosuđe je neovisno, Vlada svojom politikom ne može niti smije utjecati na DORH ili sudbeni aparat. S druge strane, razumijem Penavu, svaki zločin mora biti procesuiran jer svaki onaj koji to nije otvorena je rana”, komentirao je Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a. Napomenuo je kako Vlada “puno radi za Vukovar kroz skorašnji zakon o Vukovaru, projekt Slavonija…”.

Razloga za sankcioniranje Penave ne vidim”, dodao je Kuščević. Izvori iz Predsjedništva HDZ-a smatraju da Penava nema skrivenu agendu, niti da organizira stranački neposluh nego da emotivno odgovara na ono što ga njegovi sugrađani u Vukovaru kao predstavnika vlasti pitaju.

Penava je nekontrolabilan, čovjek je s integritetom i vrlo emotivan. Nije stranački poslušnik koji klima glavom i šuti. Ali ako ne zna što će i kako tim prosvjedom postići, onda u njega nije trebao ići. Moje je mišljenje da on nema nikakav plan”, tvrdi za Večernji list član Predsjedništva HDZ-a. Drugi izvor iz vodstva HDZ-a ističe da je Penava u redu čovjek i da u pozadini nije stranačka igra.



No Penava i vukovarski HDZ nezadovoljni su odnosom snaga u HDZ-u, odnosno najveći problem im je dominacija vinkovačkog HDZ-a. I u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije, kao i u samoj županiji dominiraju vinkovački kadrovi, pa se pamti i situacija kada su Penava i vukovarski HDZ lani uoči lokalnih izbora bojkotirali dolazak šefa HDZ-a Plenkovića u Vinkovce.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI