Vladajući žele smijeniti dječju pravobraniteljicu. Dobivamo li „lex Milas Klarić“?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Oporbeni saborski klubovi žestoko su se u utorak navečer usprotivili novom Zakonu o pravobranitelju za djecu ocjenjujući da vladajući njime žele smijeniti aktualnu pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić

Još jedna packa došla nam je od povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Nilsa Muižnieksa koji je od Vlade RH zatražio da ponovno razmotri nacrt Zakona o pravobranitelju za djecu te da razmotri amandmane koji su im upućeni.

Kako prenosi HRT, prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu koji je u saborsku proceduru uputio Odbor za obitelj, mlade i sport, koji ga je većinom glasova i podržao, izazvao je žučnu raspravu u Saboru koja je potrajala dugo u noć. Naime, oporba koja je bila protiv smatra da je zakon “smokvin list” za političku smjenu pravobraniteljice Ivane Milas Klarić.

Klarić je, pak, istaknula da je prijedlog zakona napad na neovisnost institucije. Ministrica demografije i mladih Nada Murganić se požalila što se više raspravlja o pravobraniteljici, nego o samom prijedlogu zakona. „Novi zakon mora se donijeti po hitnom postupku jer je sadašnji Ustavni sud proglasio nevrijedećim“, rekla je ministrica te ocjenila kako je rasprava o zakonu skrenula u vode u koje nije trebala.

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac odgovorila joj je: „Ustavni sud je stavio izvan snage postojeći zakon, ali nigdje nije dao naputak da se petlja u sadržaj i kroz prijelaznu i završnu odredbu definira da će prestati mandat postojećoj pravobraniteljici“. Galsovac je dodala da se ovaj zakon može nazvati „lex Milas Klarić“.

Glasovac drži da bez stabilnog mandata pravobraniteljice za djecu, koji traje osam godina, nema neovisnosti te institucije i da se naprasitim pokušajem prekida mandata novim zakonom narušava ta neovisnost.



Klub SDP-a, koji neće podržati predloženi zakon, smatra da neusvajanje izvješća u Saboru ne bi trebao biti razlog za smjenu pravobranitelja za djecu, a protiv je i prijedloga da Sabor može tražiti izvanredna izvješća pravobranitelja.

Ministrica Murganić opovrgnula je da se zakonom želi smijeniti Milas Klarić, ali i da joj je kazala kako „misli da je ona SDP i da ju zbog toga treba smijeniti“. Naravno da to nisam rekla. Zaista bih posumnjala, a očito svi sumnjate, u nekakvu prosječnu inteligenciju i da bih išla izjaviti Milas Klarić da ‘ja mislim da ste vi SDP i da zbog toga vas treba smijeniti”, kazala je Murganić.

U daljnjoj raspravi iznenađujuće podrška Murganić došla je od Ivana Pernara (Živi zid) koji je kazao da Milas Klarić ima dugu povijest lažnog optuživanja i da je lažno optuživala za mobing i svoje kolege na Pravnom fakultetu.

Robert Podolnjak (Klub Mosta) predložio je da za proceduru izbora pravobranitelja za djecu bude nadležan Sabor, a ne kako je dosad bio slučaj da Vlada predlaže kandidate.

Ante Babić u ime Kluba HDZ-a najavio je amandman da pravobranitelja za djecu predlaže i bira Hrvatski sabor na prijedlog matičnog radnog tijela, a Marija Puh u ime Kluba HNS-a amandman da se omogući pravobranitelju pristup tajnim podacima.

Kuća ljudskih prava Zagreb zahtjeva od Hrvatskog sabora i Vlade da osiguraju političku i institucionalnu neovisnost Pravobranitelja za djecu te usklade Prijedlog zakona o pravobranitelju za djecu s preuzetim međunarodnim obvezama koje proizlaze iz Konvencije UN-a o pravima djeteta i time, kako ističe u priopćenju, sačuvaju integritet hrvatskog sustava za zaštitu prava djece.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI