Vlada usvojila rebalans proračuna i najavila otvaranje arhiva UDBA-e

0
571
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Vlada je odbacila prijedlog Kluba zastupnika IDS-a o dopuni Kaznenog zakona s novim člankom koji bi propisao kaznu od maksimalno tri godine zatvora za veličanje ustaškog, nacističkog i fašističkog režima

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila rebalans ovogodišnjeg proračuna, predstavila prijedlog proračuna za 2018. godinu. te predstavila novi zakon koji će omogućiti otvaranje arhiva UDBA-e.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković rekao je kako će BDP u 2018. godini porasti za 2,9 posto, te naglasio kako će proračunski deficit ove godine biti znatno manji nego što je bilo planirano, piše Tportal.

Loading...

Prihodi državnog proračuna u 2018. godini iznosit će 129 milijardi kuna što je 6,1 posto više od ovogodišnjih prihoda“, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Rashodi državnog proračuna za 2018. planirani su na 133,3 milijardi kuna, što je povećanje od pet milijardi u odnosu na plan za ovu godinu. Ministar Marić tvrdi da je povećanje rashoda najvećim dijelom (za 3,5 milijardi kuna) uzrokovano povećanjem posebnih prihoda i sredstava iz fondova EU, tako da „pravo“ povećanje rashoda državnog proračuna iznosi 1,42 milijarde kuna.

Rashodi za zaposlene iduće godine iznosit će 27,9 milijardi kuna, što je za 1,4 milijarde kuna više nego što će za zaposlene biti potrošeno ove godine.

Marić je dodao da će deficit državnog proračuna 2018. godine iznositi dvije milijarde kuna, odnosno 0,5 posto BDP-a, da će 2019. deficit biti oko nule, a da će državna blagajna 2020. godine biti u plusu od 0,8 posto BDP-a (3,8 milijarde kuna).

Ministar financija predstavio je i rebalans ovogodišnjeg proračuna: Vlada po novom planu planira do kraja godine prihode od 122,45 milijardi kuna, dok će rashodi iznositi 126,8 milijardi kuna, što je 1,6 milijardi kuna manje nego što je bilo planirano.

Deficit pada na 0,6 posto BDP-a, bit će za 2,5 milijardi kuna manji od planiranog“, rekao je Marić.

Rebalansom proračuna najviše novca će se preseliti Ministarstvu zdravstva – 1,1 milijardi kuna, od čega će bolnice dobiti 870 milijuna kuna za sanaciju svojih dugova.

Treba čestitati ministru financija Zdravku Mariću na vođenju fiskalne politike“, rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je novi zakon o arhivskom gradivu i arhivima, prema kojemu bi se trebala otvoriti i arhivska građa koja se tiče UDBA-e i suradnika tajne službe bivše države.

Novost je da će arhivsko gradivo biti dostupno odmah nakon stvaranja, dakle ukida se rok nedostupnosti od 30 godina. Arhivsko gradivo za razdoblje 1945. do 1990. bit će dostupno bez ograničenja, osim zaštićenih osobnih podataka, s tim da se osobnim podacima ne smatraju podaci o obavljanju službenih dužnosti i poslova, utjecaju i ulozi osoba koje su obnašale javne dužnosti te pripadnika i suradnika službi sigurnosti nedemokratskog režima u tom razdoblju“, rekla je ministrica kulture.

Vlada je donijela i prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između RH i Europske svemirske agencije o „svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe“.

Usvojena je i uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva branitelja kojom će biti dozvoljeno zapošljavanje dodatna 42 službenika.

Ministar branitelja Tomo Medved porast broja zaposlenih (sa 257 na 299) objasnio je „značajnim povećanjem opsega poslava u ministarstvu“, te osnivanjem novih sektora u Ministarstvu branitelja.

Vlada je danas odbacila prijedlog Kluba zastupnika IDS-a o dopuni Kaznenog zakona s novim člankom koji bi propisao kaznu od maksimalno tri godine zatvora za veličanje ustaškog, nacističkog i fašističkog režima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da Vlada ne prihvaća IDS-ov prijedlog zbog toga što je u ožujku osnovala vijeće za suočavanje s prošlosti koje će nakon cjelokupne analize Vladi dati preporuke, među kojima, i za eventualne promjene Kaznenog zakona.