Vlada u vijeće za nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija imenuje plagijatora i ženu koja u tramvaju čita državne tajne?

Marko Lukunic/PIXSELL

U Saboru je prije tjedan dana održana sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost s jednom točkom: prijedlog kandidata za imenovanje predsjednika i šest članova vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija

Među predloženim imenima su posebno zanimljiva dva – ona Krunoslava Antoliša i Nenade Vukman. Antoliš je svojevremeno otjeran s ekonomskog fakulteta zbog plagijata. On je 2003. godine na natječaj za nagradu Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković koja je sa sobom nosila i deset tisuća kuna prijavio rad pod naslovom “Nacionalne vrijednosti i nacionalni interesi u informacijskom dobu”. Žiri je otkrio da je prepisao, odnosno preveo, rad američkog autora Williama R. Fasta, kojeg je našao na internetu. Tadašnji dekan ekonomije, Ivan Lovrinović, je lani za medije prokomentirao, “Mutno se sjećam tog slučaja. Znam da je Antoliš prepisao nekakav rad i da je zbog toga morao otići s Ekonomskog fakulteta”.

Lani se unatoč tome uspio zaposliti kao izvanredni profesor na Grafičkom fakultetu. Izabralo ga je Vijeće društveno – humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 13. siječnja 2016. U zvanje izvanrednog profesora izabran je na rok od pet godina iako iza sebe ima dokazan slučaj plagijata. Kao što to nije smetalo kod njegovog izbora na mjesto izvanrednog profesora, tako nije smetalo niti pri njegovom izboru u vijeće za nadzor tajnih službi, gdje se nalazi već od prije.

A 2010. ga je tadašnja vlada imenovala u Nadzorni odbor AKD – Zaštite, AKD-ove sestrinske tvrtke specijalizirane za pružanje zaštitarskih usluga. Tada je, unatoč tome što je izbačen s ekonomije zbog plagijata, radio kao profesor na Visokoj policijskoj školi. Krunoslav Antoliš je već tada bio član Vijeća za nadzor sigurnosnih službi. Problematičan nije bio sam taj slučaj, već i to što policija ima stroge odredbe da njihovi djelatnici niti na jedan način ne smiju poslovno surađivati sa zaštitarskim agencijama, pa je upitno je li on kao profesor na Visokoj policijskoj školi smio biti plaćen da bi nadzirao poslovanje jedne takve tvrtke. Čudno je bilo i to što je ta odluka o imenovanju policajaca u nadzorne odbore AKD-a i AKD Zaštite donesena u sklopu Vladina programa uklanjanja političara iz nadzornih odbora javnih poduzeća, pa se postavilo pitanje koja je uopće svrha zamjene političara policajcima koji su tim istim političarima podređeni: naime, oni su podređeni ministru unutarnjih poslova, pa je tako Vlada na taj način i dalje zadržala jak utjecaj na poslovanje tih javnih poduzeća.

Uz Antoliša se veže još jedna zamimljivost – on je zajedno s ocem premijera Andreja Plenkovića, Mariom, supotpisao znanstveni rad  “Sustavi koji oponašaju funkciju ponašanja mozga” izdanu 1999. No, to vjerojatno ipak nije razlog njegovog ponovnog imenovanja, jer je on u tom vijeću već davno prije Plenkovića.

Drugo zanimljivo ime je ono Nenade Vukman, koja se proslavila 2007. kad je netko POA-i prijavio da ona, tada također članica tog istog vijeća u koje je sad ponovo imenovana, u tramvaju čita dokumente s oznakom državne tajne! Konkretno, javljeno je da je u tramvaju broj 4 članica Vijeća za civilni nadzor tajnih službi, politologinja Nenada Vukman, čitala dokument POA-e sa zaglavljem te tajne službe i oznakom državne tajne. Navodno je bila riječ o očitovanju POA-e na jednu od pritužaba koje stižu Vijeću za građanski nadzor tajnih službi. Navodno su upravo oznaka “državna tajna” i zaglavlje Protuobavještajne agencije izazvali znatiželju putnika koji su se zatekli u blizini, pa neki nisu odoljeli da ne bace pogled preko ramena Nenade Vukman i, onako kako čitaju tuđe novine, čitali sadržaj državne tajne. Tekst o tome je objavio Jutarnji list, a Vukman je rekla, “Možda sam čitala neki radni materijal sa sjednice Vijeća, ali sigurno ne državne tajne jer se ti dokumenti ne nose iz ureda, nego se čuvaju u sefu”. No dodala da je teoretski pokraj nje mogao biti netko dok je (što ne potvrđuje niti isključuje) čitala materijale Vijeća i zaključiti da je riječ o državnim tajnama. Ona je nakon toga pokušala demantirati priču, no demanti nije objavljen, a za pomoć se obratila i udruzi B.a.B.e.



Bila ta priča točna ili ne, životopis gospođe Vukman djeluje kao da ga je pisalo dijete iz osnovne škole s dvojkom iz hrvatskog jezika.  Usto je, tvrdi nam naš izvori,  u svojoj biografiji zatajila rad u CK KPH u “Kockici” u odjelu za “pomoć oslobodilačkim pokretima”, što je akronim za financiranje PLO-a i sličnih terorističkih organizacija. U životopisu samo navodi kako je vodila “Hrvatsku ligu za mir” koja je u vrijeme rata promicala, uz “Društvo hrvatsko-srpskog prijateljstva”, pacifističku politiku. nenadaOstaje na kraju pitanje kako su ti kandidati uopće prošli sigurnosnu provjeru potrebnu za takav posao u kojem su dostupne i državne tajne?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI