Vijećnici Krškog ne žele hrvatski nuklearni otpad

0
191
screenshot

Na posljednjem sastanku krški vijećnici raspravljali su o zajedničkom slovensko-hrvatskom odlaganju radioaktivnog otpada koji nastaje u Nuklearnoj elektrani Krško na odlagalištu u Vrbini. Jednoglasno su odbacili mogućnost zajedničkog odlaganja niskog i srednjeg radioaktivnog otpada, koji bi također skladištio otpad nastao u Hrvatskoj, PIŠE vEČERNJI LIST.

Koordinacijski odbor Povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između slovenske i hrvatske vlade o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz NE Krško, njegovo iskorištavanje i stavljanje izvan pogona u polazištu za daljnje pregovore konstatiralo je da rješenje za zbrinjavanje treba obuhvatiti sav radioaktivni otpad, kako otpad iz nuklearne elektrane, tako i institucionalni otpad, što uključuje i otpad iz hrvatskih skladišta. Krški vijećnici, međutim, procjenjuju da to znatno odstupa od već potvrđenih uvjeta koje je općina zatražila u prošlosti te su jednoglasno usvojili odluku da ne podrže načela Koordinacijskog odbora.

Loading...

Nakon što Slovenija više ne želi pohranjivati radioaktivni otpad, stanovnici Dvora na Uni strahuju kako će se radioaktivni otpad skladištiti u odlagalištu na Trgovskoj gori, kako su još 2001. predviđali planovi Vlade, koja je samo 15 kilometara od Čerkezovca. Naime, u javnost se već dulje vrijeme špekulira da MORH prazni vojarnu Čerkezovac i daje ju Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog.