Vidmarović: ‘Vatikanski ugovori su direktno i indirektno vezani za sigurnost RH’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Najlakše je otići u Vatikan i lupiti šakom u stol

“Prijedlogom o raskidu paketa sporazuma sa Svetom Stolicom, takozvanih Vatikanskih ugovora, Davor Bernardić pokušava zajašiti generacijski mlađi val”, rekao je za portal direktno.hr dr. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose.  

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražit će od Vlade i premijera Andreja Plenkovića reviziju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice. U pripremi je SDP-ova interpelacija kojom će zahtijevati izmjene postojećih Vatikanskih ugovora, a ako Banski dvori odbace spomenuti zahtjev, SDP namjerava pokrenuti organiziranje savjetodavnog referenduma. 

Vidmarović napominje kako su Vatikanski ugovori predmet kritike i uteg u hrvatskom proračunu. “Ne najteži, ne jedini, ali svakako jedan od utega. No, koliko god Vatikanski ugovori mogu kod dijela populacije izazivati negativne emocije, stvari kao uvijek nisu sasvim jednostavne. Ne radi se o tome da nekom političaru nedostaje hrabrosti otići u Vatikan i lupiti šakom u stol; to je dapače najlakše učiniti. Radi se o tome da Vatikanski ugovori uvjetuju dio šire slike koja je direktno i indirektno vezana za sigurnost i stabilnost Republike Hrvatske“.

Branimir Vidmarović objašnjava kako je Hrvatska po modelu Vatikanskih ugovora sklopila ugovore sa svim većim vjerskim zajednicama, a među njima i s Islamskom zajednicom.

“Ugovor s Islamskom zajednicom Mešihatu jamči široka prava, uključujući slobodu tiska, obrazovnih programa, okupljanja. Također, Hrvatska iz proračuna djelatnicima osigurava plaće te im daje de-facto imunitet, izuzeće od sudskog gonjenja bez suglasnosti vodstva Mešihata. Baš kao što je to propisano i u Vatikanskim ugovorima”, i dodaje kako je u današnjim uvjetima takav položaj muslimana u Hrvatskoj je bitan.



Vidmarović naglašava kako Hrvatska muslimanima malo toga brani i puno im dozvoljava. “Zauzvrat, Mešihat se brine o tome da u Hrvatskoj nigdje ne niču ekstremisti, fundamentalisti ili sumnjive škole, propovijedi i učenja. Nema radikalizacije. Dakako, tu je glavnu ulogu igra SOA, ali odnos Mešihata i države strahovito pomaže u segmentu sigurnosti vezane za religiozni ekstremizam”. 

“Teško je ukinuti Vatikanske ugovore bez jakog odjeka i revidiranja svih ugovora sa svim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj. Jer, ako ukinete jednoj, po kojem kriteriju onda ne ukinete nekome drugome? Ispada li da svim vjerskim zajednicama plaćamo zbog sigurnosti od muslimanskog ekstremizma i fundamentalizma?”, pita se dr. Vidmarović i dodaje kako se u Hrvatskoj svi osjećaju manje-više dobro i to nas čini dosta dobrim multikulturalnim primjerom mirnog suživota.

Sugovornik za Direktno objašnjava kako su naše frikcije uglavnom su politikantske, ne vjerske. “Bernardić nije pojasnio što konkretno želi revidirati, obrazovno-socijalni dio, pravni ugovor ili financijsku stranu. Naravno, opterećenje na proračun je, bez daljnjega, veliko pa možemo pretpostaviti da se radi upravo o financijskoj strani problema. No, s obzirom na navedene činjenice, prijedlog revizije financijskog dijela treba pripremati temeljito i multilateralno, kroz konzultacije i sudjelovanje drugih vjerskih zajednica”.

Branimir Vidmarović savjetuje kako bi Hrvatska bi mogla predložiti Svetoj Stolici da se ukine uplata iz proračuna, s obzirom na to da Crkva ima razne mogućnosti financiranja, ali da obeća i pomogne u skorijem povratku crkvene imovine.

“Kako god, Bernardić i SDP moraju biti svjesni šire slike i činjenice da će sve što kane poduzeti imati široki odjek i na pravni i financijski status drugih vjerskih zajednica. Kane li se Bernardić i SDP doista duboko i ozbiljno posvetiti problemu ili samo ‘love’ biračko tijelo? Vidjet ćemo”, rekao je za Direktno Branimir Vidmarović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI