(VIDEO) U turskom parlamentu izbila tučnjava između vladajućih i oporbe

Turski parlament usvojio je u utorak izmjene izbornog zakona, podržavši prijedloge za koje oporba tvrdi da bi mogli otvoriti put izbornim prijevarama i ugroziti regularnost izbora koji se održavaju iduće godine, a nakon toga je izbila tučnjava među zastupnicima.

Izmjene zakona omogućuju Visokom izbornom povjerenstvu da spaja biračke okruge i prebacuje biračke kutije u druge okruge. Listići na koje nije udaren žig mjesnog izbornog povjerenstva i dalje će biti važeći, čime se formalno legalizira praksa koja je izazvala žestoke kritike i zabrinutost promatrača na prošlogodišnjem referendumu.

Pripadnici snaga sigurnosti moći će ući u biralište na poziv birača, čime vlada želi spriječiti navodno zastrašivanje zabranjenog PKK-a na kurdskom jugoistoku zemlje. Vlada optužuje prokurdsku stranku HDP da je produžena ruka PKK-a i da profitira zahvaljujući zastrašivanju birača.

Oporbene stranke upozoravaju da će te mjere učiniti prebrojavanje glasova manje transparentnim i omogućiti vladi prebacivanje biračkih kutija iz oporbenih uporišta. “Bitka u parlamentu je završila, ali mi ćemo se boriti za izbornu sigurnost na sve moguće načine. Ići ćemo na Ustavni sud zbog neustavnosti ovih odredbi”, rekao je Özgür Özel, član glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP).



Zakon formalno dopušta predizborne koalicije, što omogućuje udruživanje vladajuće stranke AKP i njihovih nacionalističkih saveznika. Nakon usvajanja zakona u parlamentu je izbila svađa između nacionalističkih zastupnika i oporbe. Nekoliko zastupnika se potuklo, naguravalo i natjeravalo po dvorani.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI