(VIDEO) Nakon Kanade, hoće li i Njemačka dobiti spolno neutralnu himnu?

screenshot

Feministkinje traže "domovinu" umjesto "očevine"

Njemačka povjerenica za ravnopravnost Kristin Rose-Möhring želi iz nacionalne himne izbaciti riječi “očevina” i “bratski” te ih zamijeniti spolno neutralnim izrazima, slijedeći Kanadu i Austriju u usvajanju spolno neutralnih izraza.

Rose-Möhring je uoči Međunarodnog dana žena uputila pismo ministarstvu obitelji u kojem predlaže da se “vaterland” (očevina) zamijeni s “heimatland” (domovina) te izraz “bratski sa srcem i rukom” zamijeni s “hrabro sa srcem i rukom”.

Taj je prijedlog “isplivao” nekoliko sati prije nego su socijaldemokrati (SPD) objavili da 66 posto njihovih članova podržava novu koaliciju s konzervativcima Angele Merkel.

Povjerenica za ravnopravnost smatra da njezin prijedlog odgovara duhu vremena, a da svakako “ne bi škodilo”.

Očekuje se da će u novoj koalicijskoj vladi ministarstvo obitelji ostati u rukama SPD-a.



Dijelovi “Pjesme o Njemačkoj” su njemačka himna od 1922. mada se od formiranja moderne savezne republike koristi samo treća strofa. Ona počinje riječima “jedinstvo i pravda i sloboda”.

Prva strofa s riječima “Njemačka, Njemačka iznad svega”, koja potječe iz napora za ujedinjenjem Njemačke u 19. stoljeću, i druga s njezinim refrenom “Njemačke žene, njemačka vjernost, njemačko vino i njemačka pjesma” su službeno izostavljene iz himne nakon ponovnog ujedinjenja 1991.

Povjerenica za jednakost je izazvala prijezirne reakcije na Twitteru.

Stvarno pretjerano, a čak nije ni prvotravanjska šala”, napisao je ogranak populističke Alternative für Deutschland (AfD) iz Baden-Württemberga.

Drugi tweet je rekao. “Ako se to dogodi želim isto tako promijeniti (izraz) ‘materinski jezik’”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI