VIDEO: Izraelci snimili video u znak zahvale Hrvatima za pomoć u gašenju požara

1
360

Dva hrvatska kanadera upućena su na gašenje požara u Izrael radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili sjeverni i središnji dio te zemlje

Izraelci su snimili video zahvale upućen hrvatskim kanaderima za pomoć pri gašenju požara u njihovoj zemlji u studenom prošle godine, prenosi Croative.net.

Podsjećamo, dva hrvatska kanadera upućena su na gašenje požara u Izrael 24. studenog 2016. iz vojarne „Zemunik“ radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili sjeverni i središnji dio te zemlje. Odluku o tome donijela je Vlada RH na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Loading...

Uz dva kanadera u Izrael su poletjeli i članovi posada i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođeni kapetanima, pukovnicima Davorom Turkovićem Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem.

Već prvog dana djelovanja na požarištima, 25. studenog, proveli su u zraku 13 sati gaseći požare na području Haife i Mount of Jerusalema te pritom izbacile oko 150 tona vode. Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade su ulagale maksimalne napore kako bi požarišta što prije stavile pod nadzor i zaustavile njihovo daljnje širenje. Drugog su dana djelovanja na požarištima, 26. studenog, hrvatske posade provele u zraku deset sati gaseći požare na urbanom prostoru Natafa pri čemu su izbacile oko 110 tona vode. U četiri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pritom izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

To je bio drugi put da hrvatske zračne protupožarne snage pružile pomoć u gašenju požara u Izraelu. Prvi angažman s jednim kanaderom bio je od 4. do 8. prosinca 2010. godine.

Još prošle godine nakon što su požari ugašeni posadama koje su sudjelovale u gašenju zahvalio je izraelski predsjednik Reuven Rivlin riječima: „U ime izraelskog naroda zahvaljujem vam od srca na hrabrosti i velikodušnosti… Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, dosad ste bili heroji u svojim zemljama, a sad ste heroji u našoj zemlji“.

Uz hrvatske kanadere koji su u Izrael pristigli među prvima, niti 24 sata od upućenog poziva za pomoć, u gašenju požara sudjelovale su i protupožarne zračne snage iz Grčke, s Cipra, iz Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

  • Beate Dunn

    of course…. we should always help Israel